Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Megújult a Szent Borbála Kórház

Megújult a Szent Borbála Kórház

a Szent Borbála Kórház, KEOP-5.3.0/B/09-2009-0046 számú Energia Megtakarítási Projektjének szükségességéről és eredményeiről

Kórházunk az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Európai Uniós támogatásból a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatában nyert 497.627.893 Ft támogatást. A projekt összköltsége 817.713.155 Ft. A 2011. május 30-án hatályba lépett szerződéskötést követően a projekt tényleges megvalósítása 2012. április 10-én kezdődhetett meg. A munkálatok – a 2014. december 15-i műszaki átvételt követően – ez év végén teljes mértékben befejeződnek.

A pályázat tárgya a Szent Borbála Kórház „Manuális épülete” energia racionalizálása, mely nagymértékű energiamegtakarítást eredményez. Az épület 1984-ben került átadásra, a kor építőipari szokásainak megfelelő házgyári technológia alkalmazásával. Elsődlegességet a funkcionalitás élvezett, az energetikai szempontok másodlagosak voltak. Az épület eredetileg is rossz szigetelése tovább romlott a hőhidassá vált nyílászárókkal, és a szigetelések vetemedésével. Az épület megépítése óta nem volt felújítás, melynek következménye, hogy a korszerűsítés elkerülhetetlenné vált.
A 25 éves, elöregedett, elvetemedett nyílászárókat korszerű nyílászárókra cseréltük, melyeket motoros működtetésű külső árnyékoló szerkezettel láttunk el. A fűtési rendszer átalakításánál az egyik legfontosabb szempont volt, hogy a primer energia előállításának egy részét kisebb fosszilis energia-felhasználású berendezések segítségével biztosítsa a beruházás. A fennmaradó részt továbbra is a távhő-rendszer biztosítja, melynek jelenléte a rendszerben mindemellett nagyfokú biztonságot is jelent az üzemeltetésre nézve. A hőszolgáltatást 18 db 35 kW/db teljesítményű gáztüzelésű abszorpciós levegő-víz hőszivattyú és korszerű fűtési automatika biztosítja. A meglévő szellőzőberendezések elbontása után új, korszerű, hő-visszanyerővel ellátott berendezéseket telepítettünk a meglévő gépházakba.
A szellőzési rendszerek is megújultak.
A használati melegvíz előállítását elsősorban a tetőn elhelyezett 100 m2-nyi vákuumcsöves napkollektor és a hűtőgép „hulladékhője” végzi. Az új gépészeti rendszerek szabályozását épületfelügyeleti rendszer biztosítja.
A beruházással egy technológiáját tekintve életciklusának végén járó épületet hatékonyan tudunk üzemeltetni, mely korunknak nemcsak versenyfeltétele, hanem a túlélés záloga is lehet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya