Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2018. Április 27. 09:12, péntek | Helyi

Megyénkből két tanuló dobogós helyen a 11. Szakma Sztár Fesztiválon

Megyénkből két tanuló dobogós helyen a 11. Szakma Sztár Fesztiválon

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018-ban 11. alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) a Szakma Sztár Fesztivál keretében, április 23. és 25. között. Megyénk diákjai közül négy döntősből ketten végeztek dobogós helyen.

Országos első helyet ért el Magda Martin (balról) elektronikai technikus (Tatabányai SZC Bánki Donát-Péch Antal Szakgimnáziuma). Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakmában országos harmadik helyet szerzett Stock Tibor (jobbról) (Tatabányai SZC Fellner Jakab Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája).

A megyei kamara egykori elnöke, Juhász József Arany Kőműves Kanál Díjat alapított 2008-ban. Az elismerést a kőművesek versenyén legjobban szereplők vehették át Dr. Szerencsés Lászlótól és Juhász Istvántól. A díjazottak; Koczkár Etele (arany), Simon Martin (ezüst) és Szűcs Gábor Péter (bronz).

A verseny megnyitóján a kamara elnöke elmondta, lehetővé kellene tenni, hogy az országos szakmai versenyen sikerrel szereplő diákoknak legyen nyitott a felsőoktatás, könnyebben juthassanak be az intézményekbe. Például a jelentős autóipari cégek vezetőinek nagy része szakmunkásként kezdte - tette hozzá Parragh László.

Dr. Szerencsés László kiemelte, a verseny célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében.

A szakmák ünnepét 11 éve rendezik meg, az első alkalommal 15 szakmát mutattak be, a hétfőn kezdődő megmérettetésen már 43 szakma versenyezett három napon át a Hungexpo területén.

Idén több mint hétezer diák jelentkezett a versenyre, közülük 236-an jutottak a döntőbe, ahol 108 oktatási intézmény képviseltette magát. A határon túlról négy versenyző és négy iskola van jelen Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból, illetve a Felvidékről.

Megyénkből négy diák jutott az országos döntőbe, ahol ketten végeztek dobogós helyen. Országos első helyet ért el Magda Martin elektronikai technikus (Tatabányai SZC Bánki Donát-Péch Antal Szakgimnáziuma). Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakmában országos harmadik helyet szerzett Stock Tibor (Tatabányai SZC Fellner Jakab Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája).

További döntősök voltak: Hock László szerszámkészítő (Tatabányai SZC Géza Fejedelem Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) és Sárik Réka Anita vendéglátásszervező (Tatabányai SZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája).

A megyei kamara egykori elnöke, Juhász József Arany Kőműves Kanál Díjat alapított 2008-ban. Az elismerést a kőművesek versenyén legjobban szereplők vehették át Dr. Szerencsés Lászlótól és Juhász Istvántól. A díjazottak; Koczkár Etele (arany), Simon Martin (ezüst) és Szűcs Gábor Péter (bronz).

Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok a korábbiakhoz hasonlóan egy napos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vettek részt a rendezvényen. A fesztiválra közel húszezer látogató érkezett, a vidéki iskolákból a területi kamarák szervezésében közel 200 autóbusszal több mint 10 ezer diák jutott el.

A látogatók 70%-a az általános iskolákból érkezett, 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal, emellett még a 8-9-10. osztályosok, valamint a versenyben résztvevő szakmákban tanulók és gyakorló szakemberek voltak kíváncsiak a rendezvényre. A diákok szakmai tárlatvezetésen vehettek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya