Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Szeptember 28. 09:12, hétfő | Helyi
Forrás: tatabánya

Menekülteket hozna Tatabányára Gyurcsány Ferenc pártja

Menekülteket hozna Tatabányára Gyurcsány Ferenc pártja

Lusztig Péter, a tatabányai önkormányzat MSZP-DK-PM-Együtt frakció tagja önálló képviselői indítványában átmeneti menekültszállás létrehozását javasolta a megyeszékhely területén, ám a képviselőtestület határozottan elutasította az előterjesztést.
Lusztig Péter, a baloldali frakció tagja a tegnapi közgyűlésen jó pártkatona révén önálló képviselői indítványt nyújtott be, melyben átmeneti menekültszállások létesítését kezdeményezte: javaslata alapján a migránsok a város tulajdonában álló, vagy az önkormányzat által bérlendő épületekben kerülnének elhelyezésre. A beadványában amellett érvelt, hogy Tatabányának is képviselni kell a migránsok érdekeit, így városunk gondoskodjon a befogadásukról.
A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó előterjesztő – képviselői kérdésekre válaszolva – elismerte, hogy nem kérte ki előzetesen a tatabányai emberek véleményét a migránsok befogadásáról. A baloldali városatya arra sem tudott pontos választ adni, hogy hány menekülttel kellene számolnia városunknak, s mennyi ideig tartózkodnának itt, Tatabányán, így a képviselőtestület számos aggályt fogalmazott meg a javaslattal kapcsolatban.
Schmidt Csaba polgármester hozzászólásában hangsúlyozta, hogy csak a tatabányai emberek véleményének figyelembe vételével lehet dönteni egy ilyen horderejű kérdésben. A városvezető elmondta, hogy – ellentétben Lusztig Péterrel – a kormányzat kikérte az ország polgárainak véleményét e kérdésben kora tavasszal, s a válaszadók nagy többsége egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kérnek a migránsokból, így egyértelmű a feladat: meg kell védeni az országot, meg kell védeni Tatabányát!
Schmidt Csaba szerint a hazájukból menekülni kényszerülőknek nem az Európai Unió tagországaiban, nem Magyarországon, s főleg nem Tatabányán kell segítséget nyújtani, hanem a szülőföldjükhöz a lehető legközelebbi biztonságos állam területén létesített táborokban. A polgármester ismertette, hogy a migránsok eredeti úticélja nem Tatabánya, városunkon csak átutaznak, így menekültszállások kialakításával, az itt maradásukat ösztönöznénk.
Az elképzelést egyetlen képviselő és párt sem támogatta, a képviselő testület végül – Lusztig Pétert igen szavazata ellenében, 1 tartózkodás, 13 „nem szavazattal” – elutasította az indítványt, így Tatabányán nem létesül menekültszállás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya