Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2012. Január 06. 14:22, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

Mesebeli olimpia

Mesebeli olimpia

A pénteki nap legrangosabb hazai sportdiplomáciai eseménye az I. ifjúsági téli olimpiára utazó magyar sportolók eskütétele.

Ennek ismeretében már csak azt kell tisztázni: mi is az az ifjúsági téli olimpia? Hisz efféle versenyt még soha sehol nem rendeztek, de január 13-22. között Innsbruckban fognak, kilenc honfitársunk részvételével.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legfiatalabb agyszüleménye az ifjúsági nyári olimpia kistestvére, ez utóbbinak először 2010 augusztusában Szingapúr adott otthont. 26 sportág 201 versenyszámának 3594 indulója látogatott el Ázsiába, csupán a miheztartás végett, Innsbruckban ugyanezek az adatok a következők: 7 sportág, 15 szakág, 63 versenyszám, 1058 sportoló. Köztük – a szingapúri 51-gyel szemben – 9 magyar, a nyári játékok 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérmes termésében pedig végképp ne reménykedjünk.

Már csak azért se, mert a 14-18 esztendősek seregszemléjén még érvényben maradt az évszázados Coubertin-i elv: itt tényleg nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Legalábbis a szervezők számára, nem véletlenül döntöttek úgy, hogy az eredményhirdetéseken a győztes nemzeti lobogója és himnusza helyett az olimpiai zászló kúszik fel az árbocra és az ötkarikás himnusz csendül fel. Mindez az egyes országok vetélkedésével szemben az együvé tartozás érzését szimbolizálja, e hangulathoz tökéletes helyszínnek ígérkezik a mesebeli tájat idéző, hófödte Tirol. A két pályázó közül Innsbruck 84:15-ös szavazati aránnyal „verte” a finn Kuopiót, ezzel a földkerekség első olyan települése, amely – az 1964-es és 1976-os téli játékok után – harmadik olimpiáját rendezheti. (A második ilyen város majd London lesz, de az nyári történet.)

A legtöbb sportoló, 81, mondhatni természetesen a házigazda és téli nagyhatalom Ausztriát képviseli, az oroszok 62, az amerikaiak 56 fővel érkeznek. Az ellenpólus India, Eritrea, Nepál és a Kajmán-szigetek 1-1 versenyzője, a 81 és az 1 mértani átlaga éppen 9, a magyar versenyzői létszám. Küldöttségünk összetétele a következő: alpesi sí – Kékesi Márton, Úry Zsuzsanna; biatlon – Panyik Dávid; jégkorong, skills challenge – Kovács Attila, Gasparics Fanni; rövid pályás gyorskorcsolya – Farkas Tamás, Tóth Tímea; sífutás – Bodnár Zénó; síugrás – Szilágyi Ákos. Ha ismeretlenül csengenek e nevek, nem kell restelkedni, másfél éve Szingapúrban sokan az első magyar győztest, az úszó Kapás Boglárkát sem tudták még hova tenni, aztán azóta hogy befutott, illetve beúszott!

Az ifjúsági téli olimpia leghíresebb alakjai úgyis a „NOB-nagykövetek”, például Lindsey Vonn vagy Benjamin Raich, esetleg a műkorcsolyázás felnőtt olimpiai bajnoka, a 21 esztendős koreai Kim, aki „kinevezésekor” kijelentette: „Boldog és büszke vagyok, mert az ifjúsági olimpia különleges esemény, megtiszteltetés, hogy részese lehetek. Mivel egészen kicsi koromban kezdtem a versenyzést, a résztvevőkkel megoszthatom élményeimet és tapasztalataimat, ezzel is segítve a fejlődésüket.”

A kedves Kim azért bizonyára nem lepődik meg túlságosan, ha Lindsey Vonnra valamivel még nála is többen lesznek kíváncsiak.

Címkék: eskütétel, nob, olimpia, Tirol

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 13. 18:10, csütörtök | Sport

Rally: Remélem, kibírja a dobogóig!

A Salgó rali után újra nekivág a Miskolc rali gyorsainak a Nagy-Tóth ralipáros, bízva benne, hogy most meglátják a célt.

2020. Augusztus 13. 14:08, csütörtök | Sport

Rally: Optimistán állunk a versenyhez!

Egy salakpályás prológ és 132 versenykilométer vár Gutai Marcellra és Skroby és navigátorára a 26. HELL Miskolc Rally-n.

2020. Augusztus 12. 16:46, szerda | Sport

Rallycross: Eddig 100 százalékosak vagyunk!

Győztes gumi taktikával Luigi nyerte a második versenyt is az új Hybrid rallycross sorozatban.

2020. Augusztus 05. 16:08, szerda | Sport

Felemás hétvége Horvátországban

Grobnikban folytatódott a Gender Racing Team számára az idei versenyévad.