Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2011. December 08. 07:26, csütörtök | Belföld
Forrás: Stop.hu

Meteorzápor száguld Földünk felé - nyakunkon egy kozmikus zivatar!

Meteorzápor száguld Földünk felé - nyakunkon egy kozmikus zivatar!

December 7 és 17 között éri el a Földünket a Geminida-meteorraj, melynek idei maximumán, december 14-én óránként akár 120 hullócsillagban is gyönyörködhetünk.

Az év legszaporább meteorraja nem az augusztusi Perseidák, hanem a december második és harmadik hetén jelentkező Geminidák - áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A raj idei maximuma december 14-ére várható, 120 körüli ZHR (Zenithal Hourly Rate - óránként észlelhető meteorok száma)-értékkel. Sajnos az észlelést nagymértékben befolyásolja az erős holdfény, ezért a halványabb rajtagok még a fényszennyezéstől távoli helyekről sem láthatók.

A Geminidák a 3200 Phaethon kisbolygóhoz köthetők. A feltételezések szerint a kisbolygó egy másik aszteroidával ütközött, így veszítette el anyagának azon részét, melyből az említett raj jött létre - írja az index.hu. Egy másik teória szerint az említett kisbolyó egykor üstökös volt, erre meglehetősen elnyúlt pályája utal. A pályájából adódóan az égitest a Merkúr távolságának felére is megközelítheti a Napot. E gyakran ismétlődő, intenzív hőhatással járó időszakok miatt gyorsan elveszíthette fagyott gázanyagát, és mára csupán a teljesen száraz, fagyott gázoktól mentes magja maradt vissza.

Címkék: meteorzápor

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 16:10, hétfő | Belföld

Több mint kétszázezer diákot várnak a pénz és vállalkozói témahétre

Több mint kétszázezer diákot várnak a március 2-án kezdődő pénz és vállalkozói témahét programjaira

2020. Február 24. 12:52, hétfő | Belföld

Földrengés rázta meg Szerencs térségét

Kisebb földrengés volt Szerencs közelében hétfő délelőtt – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

2020. Február 24. 11:22, hétfő | Belföld

Meghalt Csukás István író

Meghalt életének 84. évében Csukás István, a nemzet művésze – közölte Facebook-oldalán az Újszínház.

2020. Február 24. 07:43, hétfő | Belföld

Elkezdték vizsgálni az Olaszországból hazahozott karanténba került diákokat

Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek