Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Április 03. 13:40, kedd | Helyi

Mi épül az Omega Park mögött?

Mi épül az Omega Park mögött?

Új átszálló "decentrum" épül, az Omega Park mögött, a vasúti pálya szomszédságában, így annak elkészülése után a városban két központi átszálló lesz az utasok részére.

A jövő közösségi közlekedésének alapjait teszi le a Vértes Volán Zrt. két önkormányzattal és két kistérséggel közösen. A KDOP-4.2.3/09-2010-0002 jelű pályázat támogatásával összetett fejlesztés valósul meg ebben az évben Tatán, Tatabányán és a két kistérség további 18 településén.

A beruházás összege: 320.820.448 Ft
A támogatás összege: 272.697.410 Ft
A projekt befejezésének várható időpontja: 2012. december 31.

A projekt eredményeképpen kialakulnak az elektronikus forgalomirányítás feltételei, korszerűsödik a jegykiadási és díjszabási rendszer; modern, a fogyatékkal élő emberek igényeire is tekintettel lévő utastájékoztatási-rendszer valósul meg, illetve hatékonyabbá válik a helyi és helyközi közlekedés összehangolása – mondta el Németh Tamás. A közlekedési társaság vezérigazgatója a tatabányai „decentrum” alapkőletételekor hozzátette: az elsődleges cél, hogy kiszámíthatóbb, a mai kor igényeihez sokkal inkább alkalmazkodó szolgáltatást vehessen igénybe az érintett utazóközönség. Tata és Tatabánya, valamint a hozzájuk tartozó két kistérség közlekedése a szolgáltató megyei járatainak 50-60 százalékát teszi ki. A Vértes Volán Zrt. által biztosított anyagi önrész a teljes beruházás 15 százaléka, amely a beruházási keretet terheli.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere szerint szükség is van rá, hiszen az új struktúrájú hálózat javíthatja a járatok kihasználtságát és az eddig kevésbé ellátott területeknek is új lehetőségeket biztosít. A menetrendet sem kell folyamatosan módosítani, könnyebben alakíthatja a szolgáltató az utasok változó szokásaihoz.
Tatabánya városa, Klímastratégiájában a gépjárműforgalom csökkentését tűzte ki célul. Ennek egyik eszköze a tömegközlekedés előnyben részesítése a személygépkocsik használatával szemben. Ehhez vonzóbbá kell tenni a Vértes Volán Zrt szolgáltatásait, a járatok sűrítésével, a menetrendek összehangolásával és a buszközlekedés átalakításával a változó igényekhez igazodva.

Tatán, a Fellner úton működő autóbusz-forduló épületét, valamint a közlekedés által érintett utat újítja fel a szolgáltató. A jelenlegi épületből csak a fő tartófalak és a tető marad meg. Új elrendezésű lesz a belső tér, megújul az energiahálózat és a gépészet.
Korszerű, energiatakarékos fűtési rendszerrel, hőszigetelt épület szolgálja majd az utazóközönséget. A régi, rozsdás fémbódé helyére új, korszerű üveg buszmegálló kerül.
Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere elmondta:
A városban mindig fontos kiemelt szempont volt a közösségi közlekedés helyzete, színvonala. Tükrözi ezt az is, hogy az autóbuszok átlagos életkora alacsony. A közösen elnyert pályázat célja még vonzóbbá teheti Tatán is a közösségi közlekedés igénybe vételét. A Fellner utcán tervezett, a mostani időkig használaton kívüli épület megújulása fontos az itt élők számára, de ugyanakkor a szolgáltatás színvonalát is jelentősen emeli. Nagyon fontosnak érzem, hogy a tervezett utas-tájékoztatóval és akadálymentesítésekkel korszerűbb, jobb és mindenki számára elérhetőbb szolgáltatás valósul meg. Bízom abban, hogy a tervezett fejlesztés pozitív hatással lesz a város levegőjének minőségére és környezetvédelmére. Azt is remélem, a fejlődés nem áll meg ezen a területen, nyitottak vagyunk további pályázatokra, melynek következő állomása a vasútállomás mellett tervezett közlekedési csomópont lehet.

Utastájékoztatás

A főbb átszállási pontokon GPS alapú rendszer telepítése: az autóbuszok mozgását, várható érkezési idejét – a diszpécsereken kívül - az utasok is követni tudják a nagy forgalmú megállóhelyeken. A járműveken utazók pedig kijelzőn kapnak tájékoztatást arról, hogy a menetrendhez képest milyen ütemben haladnak, illetve a csatlakozásokról is információkkal szolgál számukra a rendszer.

Akadálymentesítés
A fizikai akadályok megszüntetése mellett a hallás- és látáskárosultak önálló közlekedése is komfortosabbá válhat - a nagy forgalmú átszállóhelyeken teljeskörű akadálymentesítés valósulhat meg vizuális- és audiovizuális eszközökkel.

Számszerűsíthető eredmények:
fejlesztéssel érintett települések száma: 20
a dinamikus utastájékoztatási rendszerben fejlesztett autóbuszok száma: 108
a dinamikus utastájékoztatási rendszerrel felszerelt autóbusz megállók száma: 52
érintett zöldterület fejlesztése: 1937 m2

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya