Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Március 08. 07:36, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Michael Bloomberg 20 millió dolláros alapítványt hozott létre a dohánygyárak elleni küzdelemre

Michael Bloomberg 20 millió dolláros alapítványt hozott létre a dohánygyárak elleni küzdelemre

Michael Bloomberg milliárdos üzletember, New York volt polgármestere szerdán bejelentette: jótékonysági alapítványa 20 millió dolláros adománnyal új szervezetet hozott létre, ezúttal a dohánygyárak elleni küzdelemre.

A kezdeményezéssel Bloomberg egy új globális szervezetet hívott életre, melynek neve Állítsuk meg a Dohányipari Szervezeteket és Termékeket (angol rövidítéssel: STOP). A szervezet célkitűzése Bloomberg szavai szerint a dohányipar félrevezető taktikáinak és gyakorlatának "agresszív megfigyelése".

Közleményében az üzletember hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben a dohányzás visszaszorítására irányuló erőfeszítéseknek - az adók emelésének és a dohányreklámok szabályozásának - köszönhetően mintegy 35 millió életet sikerült megmenteni, ám a dohányipar is tesz erőfeszítéseket, mégpedig elsősorban a fiatalabb korosztályok körében, akiknél ismét terjed a dohányzás.

Bloomberg különösen az elektronikus cigaretták reklámozásában lát veszélyeket, szerinte ugyanis így sok fiatalt sikerül félrevezetni, azt állítva, hogy az e-cigaretták kevésbé veszélyesek mint a hagyományos dohányipari portékák. "Nem állhatunk félre, amikor a dohányipar félrevezeti a közvéleményt azért, hogy még több embert szoktasson rá a termékeire" - fogalmazott.

Michael Bloomberg jótékonysági szervezetei 2007 óta egymilliárd dollárt áldoztak a dohányzás elleni küzdelemre.

Az új szervezet létrehozását az üzletember a dél-afrikai Fokvárosban jelentette be, ahol szerdától a világ több mint kétezer tudósának és politikai döntéshozójának részvételével nemzetközi konferenciát tartanak a dohányzás ártalmairól. A konferencián részt vesz az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára