Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2011. Augusztus 23. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért ugrál a kenguru?

Miért ugrál a kenguru?

Egy nemzetközi kutatócsoportnak első alkalommal sikerült teljes mértékben feltérképeznie a kenguru genetikai felépítését.

Ennek felhasználásával a tudósok máris azt vizsgálják, hogy miért ez az egyetlen olyan emlős, amely csakis ugrálva képes helyet változtatni.

A kutatók szerint a munka során sikerült felfedezni egy olyan gént is, amely az ugrálásért felelős - ez lehet a mérföldkő a kenguruk fejlődését vizsgáló kutatásokban. A különös emlősök és általában az erszényesek fejlődése ugyanis immár 130 millió éve különvált a többi emlősétől - írja a Genome Biology.

A kutatások során egy apró termetű erszényes, a Derby-kenguru DNS-ét vizsgálták, amely Ausztrália déli és nyugati partvidékén él. Az apró állat azonban csupán a harmadik az erszényesek sorában, amelynek feltérképezték a genetikai felépítését: korábban erre a sorsra jutott már a tasmán ördög és a dél-amerikai oposszum.

Nagyon fontos, hogy minél több emlős génjeit megismerjük, így ugyanis pontos képet kaphatunk arról, hogy hogyan fejlődtek ki az állatok és maga az ember. Abban is reménykedünk ugyanakkor, hogy az efféle kutatásoknak köszönhetően egyre több emberi betegségre találunk majd gyógymódot - mondta dr. Elisabeth Murchison.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 12:52, hétfő | Belföld

Földrengés rázta meg Szerencs térségét

Kisebb földrengés volt Szerencs közelében hétfő délelőtt – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

2020. Február 24. 11:22, hétfő | Belföld

Meghalt Csukás István író

Meghalt életének 84. évében Csukás István, a nemzet művésze – közölte Facebook-oldalán az Újszínház.

2020. Február 24. 07:43, hétfő | Belföld

Elkezdték vizsgálni az Olaszországból hazahozott karanténba került diákokat

Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek

2020. Február 24. 07:22, hétfő | Belföld

Három napon át ülésezik az Országgyűlés

Az Országgyűlés háromnapos ülésbe kezd hétfőn, a képviselők délután két órában interpellálhatják a kormány tagjait.