Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Április 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Mikroszkopikus nagyságú új légyfajt fedeztek fel Costa Ricában

Mikroszkopikus nagyságú új légyfajt fedeztek fel Costa Ricában

Mikroszkopikus nagyságú új légyfajt fedeztek fel Costa Ricában kanadai kutatók, akik a parányi rovart a Pán Péter-mese apró tündérének, Csingilingnek az angol neve után Tinkerbella nanának nevezték el.

A légy a parányfürkészek közé tartozik, és alig 250 mikrométer. (Egy mikrométer a milliméter ezredrésze.) Családjának többi tagjához hasonlóan parazitának számít, mert más rovarok tojásai és lárvái szolgálnak számára táplálékul. Nem véletlen, hogy akadnak gazdálkodók, akik tudatosan bevetik őket a növényeket pusztító rovarkártevők ellen.
A LiveScience tudományos hírportál szerint a parányfürkészek több más faja is rendkívül apró. Például a hawaii Kikiki huna hossza éppen hogy csak eléri a 0,13 millimétert - akkora, mint egy rajztoll hegye.
Mikroszkóp alatt a Tinkerbella nana igencsak fura szerzet képét mutatja. Hosszú, vékony szárnyai vannak, amelyek hajszerű bojtban végződnek. A tudósok szerint ez a szárnyforma repülés közben segít a rovaroknak a turbulencia és a légellenállás leküzdésében - ehhez azonban az kell, hogy szárnyukat másodpercenként több százszor mozgassák.
A Natural Resources Canada kutatói Costa Rica Alajeula tartományában bukkantak az apró teremtményekre: leveleken és avarban elhelyezett rovartojások vezették célhoz őket. Vezetőjük, John Huber úgy nyilatkozott: tulajdonképpen a tudósok nemigen tudják, hogy milyen a legparányibb rovar, ám valószínűleg közel lehetnek a megtalálásához - ha esetleg nem lelték volna még meg.
Az új légyfajról a felfedezők a Journal of Hymenoptera Research című kiadványban számoltak be.

Címkék: Tudomány-állatok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket