Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Április 29. 09:37, péntek | Helyi
Forrás: tatabánya

Minden képviselő igennel szavazott

Minden képviselő igennel szavazott

Nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas sportcsarnoka lehet Tatabányának.

A közgyűlésen tárgyalta Tatabánya képviselő-testülete a Modern Városok Program keretében megépülő multifunkcionális csarnok megvalósításának lehetőségeit. Minden párt, így a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik képviselője is igennel szavazott a nemzetközi mérkőzések megtartását is lehetővé tevő, nagyobb sportlétesítményre, amelyet a tatabányaiak is támogattak. Hat nap alatt közel háromezren csatlakoztak egy aláírásgyűjtő akcióhoz.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése még 2014 februárjában döntött úgy, hogy támogatja egy, az Olimpikon utca – Rehling Konrád út – Gerelyhajító utca – Grosics Gyula Stadion körzetében, a Gyémánt Fürdő mellett él- és versenysport célú fejlesztés megvalósítását.

Hamarosan meg is kezdődött az akkori szándékok szerinti 3000 fő befogadóképességű, kormányzati források igénybevételével megvalósuló új sportlétesítmény megépítésének az előkészítése. 2015-ben márciusában pedig a Magyar Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a sportcsarnok megvalósítását.

Időközben a Magyar Kézilabda Szövetség elkészítette stratégiai fejlesztési programját, melyben a csapatok erősítésén, játékosok nevelésén, edzők képzésén túl infrastruktúrafejlesztés is szerepel. Elhatározták, hogy a stratégiailag fontos helyeken nemzetközi mérkőzések, s néhol világversenyek megrendezésre alkalmas csarnokokat hoznak létre, illetve a már meglevőket olyanná bővítik. Így Szegeden a meglévő 5000 fős mellé egy 8000 nézőt befogadó új sportcsarnokot építenek, a veszprémit 5000 fősről 8000 fősre bővítik. A debreceni 7500 férőhelyes Főnix Csarnok és a 10000 férőhelyes budapesti Papp László Arénával együtt még így is csak négy férfi világverseny rendezésére alkalmas csarnok van Magyarországon, míg a győri 5500 fős Audi Aréna a női világverseny megrendezésére alkalmas. Hogy hazánk egy világversenyt a selejtezőktől egészen a döntőig lebonyolíthasson, szükség van még egy nemzetközi mérkőzések lebonyolításra is alkalmas csarnokra, így kézenfekvő megoldásként jutott a Szövetség vezetőinek eszébe Tatabánya. Városunk ugyanis a férfi kézilabdázás egyik vezető központja, nemzetközi kupaszereplésre alkalmas csapatunk van, az utánpótlás nevelése példaértékű, de a Grundfos Tatabánya KC mára már kinőtte a rendelkezésre álló lehetőségeit.

A beruházást, amellyel az önkormányzat egyben szeretné visszaállítani a megyeszékhely egykori városközpontjának jelentőségét, a kezdetektől fogva támogatta Orbán Viktor miniszterelnök úr. Óváros néhány évtizede még Tatabánya kulturális- és sportközpontja volt, s a kormány Modern Városok Programjának köszönhetően újra az lehet.

Schmidt Csaba polgármester az elmúlt hetekben konzultációsorozatot kezdeményezett a város sport- és kulturális életét meghatározó egyesületek és intézmények vezetőivel, a kézilabda csapat támogatóival és a frakcióvezetőkkel. Összességében elmondható, hogy minden megkérdezett az eredeti terveknél nagyobb, nemzetközi mérkőzésekre alkalmas csarnok építését támogatta, sőt, a TSC és a kézilabda klub aláírásgyűjtést is szervezett, s szűk egy hét alatt közel 3000-en támogatta azt. A kézjegy-gyűjteményt Sámuel Botond, az akció kezdeményezője, a TSC elnöke nyújtotta át a közgyűlésen a polgármesternek.

Tatabánya szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően a városvezetés azzal számol, hogy a közönség a megye környező településeiből, sőt akár Győrből, Budapestről vagy Székesfehérvár körzetéből is toborozható, így a közvetlen régió 150 ezer lakosán túl közel 3 millió a 40-50 percen belüli érkezéssel elérhető potenciális nézők száma.

Az új sportcsarnok lelátóina egy része mobil lesz, éppen az itt megrendezni kívánt események sokszínűsége miatt, így az álló- és ülőhelyek száma változtatható lehet. A tervek elkészítése során nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a megfelelő számú parkolóhely megteremtésére is, továbbá a forgalmi dugók kialakulásának elkerülésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya