Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Január 29. 10:54, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Minden ötödik rákos beteg belehal

Minden ötödik rákos beteg belehal

Sok rákos megbetegedés együtt jár jelentős testtömegcsökkenéssel is, a zsírpárnák mellett különösen sok izomszövet épül le, majdnem ugyanannyi a súlyveszteség, mint amennyi ételt fogyasztanak a betegek.

A tudósok eddig kutatták az okát, miért vált ki a rák egyben kóros fogyást is, ám most heidelbergi rákkutatók egereken végzett kísérletek során kimutatták, hogy a máj fontos szerepet játszik ebben a folyamatban: a tumor aktiválja a szerv egyik központi „gépkapcsolóját”, amely csökkenti a vérzsírszintet és ezáltal kóros fogyást vált ki.

„A kórosan lefogyott betegeknél gyakran májgyulladás is kimutatható – emiatt kezdtük vizsgálni ezt a szervet” – magyarázta Stephan Herzig kutatásvezető. A tudósok megállapították, hogy a rákbeteg egereknél a zsírmáj mellett extrém alacsony vérzsírszint is jelentkezett, tehát hiányzott a test legfontosabb energiaforrása. A rákos egér mája csak nagyon kevés VLDL-t (very low density lipoprotein) választ ki, pedig ez az anyag lenne felelős a zsír szállításáért a szervezetben.

Megállítható a kóros fogyás?

„Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy egy, a májban található, központi génkapcsoló okozza a kórós fogyást” – mondja Herzig. A kutató és csapata ezért azon kapcsolófehérjék közti különbségek vizsgálatára összpontosítottak, amelyek a génaktivitást és ezáltal a máj energia-anyagcseréjét irányítják. És valóban: a rákos rágcsálók májában nagyobb mennyiségben mutatták ki a TSC22D4 génkapcsoló fehérjét, mint egészséges kortársaikban. Hogy megvizsgálhassák a működését, a kutatók kikapcsolták a TSC22D4 fehérjét. A szerv ezután újra kielégítő mennyiségű VLDL-t állított elő, és az állatok vérzsírszintje is emelkedett.

„A mi eredményeink igazolják elsőként, hogy az extrém mértékű testsúlyvesztést központilag a máj szabályozhatja” – állítja Stephan Herzig. „Emellett azt is tudjuk, hogy a TSC22D4 az emberek májsejtjeiben pontosan úgy hat, mint a vizsgált állatokban. Arra is lehet bizonyíték, hogy a génkapcsoló az anyagcsere bomlástermékeivel vezérelhető, így a kóros fogyást lassíthatja. Ám ezt az állítást még nem támasztják alá vizsgálatok, a következő lépésben fog erre sor kerülni” – magyarázza Herzig.

A rákbetegek 20 százaléka a súlyveszteségbe hal bele

A rák típusától függően a páciensek akár 70 százalékát is érintheti a kóros fogyás. Különösen sok betegnél jelentkezik bél-, illetve tüdőrák kísérőbetegségeként. Ők olykor a testzsír és a vázizomzat tömegének akár 80 százalékát is elvesztik. Nem elég, hogy az izomtömeg csökkenése miatt a betegek gyengének érzik magukat, de gyógyulás esélyeik is romlanak. Szakemberek véleménye szerint a rákos halálesetek mintegy húsz százaléka az extrém mértékű fogyásra vezethető vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.