Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. Október 01. 11:29, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Miniszteri eskütétellel és megyeátnevezéssel folytatódik a parlamenti munka

Miniszteri eskütétellel és megyeátnevezéssel folytatódik a parlamenti munka

Az Országgyűlés hétfőtől négynapos ülést tart a következő két hétben. Az első napon Kósa Lajos leteszi miniszteri esküjét, kedden pedig Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről is szavazhatnak.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követheti Kósa Lajos miniszteri eskütétele.

A Fidesz-frakció leköszönő vezetője a megyei jogú városok fejlesztéséért felel majd tárca nélküli miniszterként, a kormánypárti képviselőcsoport élén pedig Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik. Utódjáról, a fideszes Hende Csabáról szintén hétfőn, az interpellációk előtt szavazhat a Ház.

Kedden várhatóan tizennyolc előterjesztésről határoz a parlament, ezek közül tizenegy valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást.

Ekkor várható döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is. A tárcavezető indítványa 2020. június 4-i határidővel kezdeményezi az átnevezést, meghagyva Szegedet megyeszékhelynek.

Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni".

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatta a névváltoztatást.
Szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalják meg a képviselők. Az Országgyűlés következő ülése október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel érhet véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.