Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Július 03. 08:49, hétfő | Helyi

Minőségi szolgáltató veszi át az orvosi ügyelet működtetését

Minőségi szolgáltató veszi át az orvosi ügyelet működtetését

Az Oroszlányban és Tatán is jelen lévő Inter-Ambulance Zrt. működteti 2017. július 1- jétől Tatabányán a háziorvosi ügyeletet, s látja el a megyeszékhely lakóin kívül Környe, Várgesztes, Vértessomló, Vértesszőlős, Tarján, Héreg és Szárliget betegeit. Az elmúlt hetekben megjelent szenzációhajhász és félrevezető cikkekben foglaltakkal ellentétben, ahogyan eddig sem, ezután sem maradnak orvosi ügyelet nélkül a gyermekek. A részletekről Schmidt Csaba polgármester és Dr. Zacher Gábor, a közkedvelt toxikológus, az ország egyik legismertebb orvosa, az Inter-Ambulance Zrt. szakmai igazgatója beszélt a sajtó képviselői előtt.

A város vezetője köszönetet mondott az eddigi szolgáltatónak, a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. munkatársainak és a tatabányai
háziorvosoknak, akik az elmúlt hat esztendőben sokszor erejükön felül teljesítettek, hogy biztosítani tudják az ellátását.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (4) bekezdése alapján a helyi önkormányzat feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása. Az alapellátási feladatok részletes meghatározását az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény tartalmazza, mely kitér az alapellátási ügyelet – háziorvosi, fogorvosi – biztosítására, mint kötelező önkormányzati feladatra. Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X.20.) ESzCsM rendelet szerint 40.000-200.000 lakosszám között kötelezően az orvosi ügyeleti ellátás kapcsán csupán két felnőttorvos biztosítását írja elő, ennek ellenére a város vezetése ragaszkodott ahhoz, hogy gyermekorvosi ügyelet is biztosított legyen Tatabányán.
A gyermekorvosi ügyeleti időt a gyermek háziorvosok javaslatait és az eddigi szolgáltató, a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. adatait alapul véve határozták meg: munkanapokon 16-22 óra között, míg hétvégén és ünnepnapokon 10-22 közötti intervallumban.
A gyermekeket a gyermekorvosi ügyeleti időn kívül az ügyeletes felnőtt háziorvosok látják majd el. Hasonlóan az eddig bevett gyakorlathoz, amennyiben szakmailag indokolt, a Szent Borbála Kórházba irányítják további kezelés céljából mind a gyermekeket, mind pedig a felnőtteket.
A felnőtt ügyleti rend változatlan marad: a betegeket munkanapokon délután 16.00 órától másnap reggel 08.00 óráig, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon reggel 08.00 órától másnap reggel 08.00 óráig látják majd el. Az ügyelet telefonszáma sem változik, továbbra is a 34/316-800-as számon lesz hívható.
Mivel a gyermekorvosi ügyeleti rendszer fenntartása többletköltséggel jár, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a májusi képviselő-testületi ülésen vállalta a szükséges plusz források (3.307.478 Ft/hó) biztosítását.
A háziorvosi ügyeletet 2011. március 25. óta a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. látta el. Az önkormányzattal kötött feladat-átvállalási megállapodás 2017. június 30-ával szűnik meg a szolgáltató által az idei esztendőre benyújtott aránytalanul magas finanszírozási igényei miatt.
A város képviselő-testülete 2016. december 15-i ülésén döntött arról, hogy az alapellátási ügyeleti szolgáltatás teljesítésére közbeszerzési eljárást kezdeményez. A közbeszerzés győztese a Budapest jelentős részén és további 11 megyében központi orvosi ügyeleti ellátást biztosító Inter-Ambulance Zrt. lett, amely például Oroszlányban és Tatán is szolgáltat. A közeli településekkel ellentétben Tatabányán gyermekorvosi ügyelet is biztosítva lesz. Az új szolgáltató 2017. július 1-jétől egyelőre a megszokott helyszínen, a Béla király körtér 69. szám
alatt várja majd betegeit két felnőtt és egy gyermekorvos részvételével, két vadonatúj ügyeleti autóval.
Egyelőre, hiszen a legutóbbi közgyűlésen meghozott döntés alapján pályázatot nyújtott be a napokban az önkormányzat (TOP-6.6.1-16 – Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése) annak érdekében, hogy támogatást nyerjen el új és modern ügyeleti rendelő kialakítására. Sikeres pályázat esetén jövőre már el is kezdődhetne a kivitelezés, melynek
helyszínéül Újvárosban, a Győri úton található ügyeletes gyógyszertár szomszédságában lévő helyiségre (volt ügyeletes gyógyszertár) esett a választás.
Az ügyeletnek jelenleg helyet adó ingatlan több szempontból sem ideális már: túl nagy az alapterülete, így fenntartása gazdaságtalan, megközelíthetősége tömegközlekedéssel és gépjárművel is bonyolult, illetve a sürgősségi kiszállások esetén az autók gyors kiállása sem oldható meg. Az előzetes tervezői felmérés szerint a Győri úti helyszínen a rendelő az előírásoknak megfelelően kialakítható, közel lenne a főúthoz, az ügyeletes gyógyszertárhoz és a piac elköltözése után elegendő parkolóhely is rendelkezésre áll majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya