Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mire kell figyelni halvásárláskor?

Mire kell figyelni halvásárláskor?

A karácsonyi ünnepi asztal talán legfőbb szereplője a hal. Válasszunk magyar, élő vagy frissen vágott harcsát vagy pontyot. Az egyik legfontosabb szabály a halvásárlásnál: jó víz – jó íz. A hús színe is iránytűként szolgál a halvásárlásnál. Ha egy mód van rá, élő vagy frissen vágott magyar halat – pontyot, harcsát – válasszunk a karácsonyi ünnepi lakomához – mondta el az MNO-nak a Csibi Hal Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Legelőször mindig a hal kopoltyúját kell megnéznünk. Ha nem élénkpiros színű, hanem halványabb, rózsaszínes, akkor arra következtethetünk, hogy a halászlénk legfőbb tartozékának kiszemelt hidegvérű állat már egy ideje nem úszkál, hanem jó régen hever a halas pult vitrinében.

Minél világosabb, annál rosszabb

Sokan választanak élő hal helyett szeleteltet, ebben az esetben még szemfülesebbnek kell lennünk, nehezebb ugyanis észrevenni, hogy nem friss. A hús színe itt is iránytűként szolgál: minél inkább hasonlít a marhahúséhoz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy friss, ugyanis minél tovább áll a hal a hűtőben, annál világosabb színe lesz. A kevésbé élénk színű hal látványából arra is következtethetünk, hogy nagyon zsíros.

Ne vegyük meg nagyon hamar

Ha halat vásárolunk, azt az elkészítés előtti napon vásároljuk meg. Hűtőben maximum egy-két napig lehet eltartani, utána le kell fagyasztani, különben megromlik. A fagyasztott hal azonban össze sem hasonlítható az élővel vagy a frissen vágottal: fagyasztóíze van, és az elkészítés során szétesik.

Jó íz: jó víz, jó takarmány

Jó íz: jó víz, jó takarmány – mindezekkel büszkélkedik a Magyarországon is tenyésztett, kiváló minőségű, gazdag húsú afrikai harcsa, mondta el a lapnak Csibi Csaba. Próbálják ki ezt a típust azok is, akik nem szeretik a halat az íze miatt. Az afrikai harcsának nincsen ugyanis hal- és iszapíze. A fajtát meleg vízben tenyésztik.

Pangasiust lehetőleg ne!

Nagyon fontos, hogy milyen vízben élő halat választunk. Lehetőleg jó messzire kerüljük el a cápaharcsát, azaz a pangasiust. Mint arról az MNO is beszámolt: egyes információk szerint a halat terhes nők vizeletéből kivont hormonokkal oltják, így gyorsítva fel növekedésüket és ivarérésüket. Nem beszélve arról, hogy a világ legszennyezettebb folyójában, a Mekongban tenyésztik.

A jótékony hal

Statisztikák szerint egy átlagos magyar 3,8 kilogramm halat eszik évente, ami jóval a 20 kilós világátlag alatt van. Még szerencse, hogy a hal tipikus karácsonyi táplálék, mivel annak a minimális halnak, amit megeszünk, közel kétharmadát ekkor fogyasztjuk el. Pedig hetente egyszer ajánlatos lenne halat fogyasztani. Persze nem mindegy, milyet. Több kutatás is bizonyítja, hogy a heti rendszerességgel halat fogyasztók között felére csökken a szívhalál előfordulása, mint a halat nem fogyasztók körében. A nélkülözhetetlen omega 3-on túl, A-, D-, B1-, B2-vitamint, szelént, cinket, vasat, jódot és kalciumot is tartalmaz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk