Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. December 03. 00:00, vasárnap | Helyi

Modern és interaktív könyvtára lesz Tatabányának és a megyének

Modern és interaktív könyvtára lesz Tatabányának és a megyének

XXI. századi tudásközponttá alakul a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. A fejlesztésre közel 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, melyet a Kormány biztosít a Modern Városok Program keretében.

által javasolt normaértéknek. Az intézményt korábban fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002-ben ugyan kiírt egy építészeti tervpályázatot az intézmény épületének bővítésére, a megvalósításra végül forrás hiányában nem került sor.
A Modern Városok Program keretében tehát régi álmot valósít meg most Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata. A jelen fejlesztés célja olyan új integrált szolgáltató tudásközpont létrehozása, amely meg tud felelni a könyvtári szolgáltatás 21. századi követelményeinek, ezáltal nagymértékben ösztönzi: az egész életen át tartó tanulást, a társadalmi felzárkóztatást és az esélykülönbségek csökkentését.
A projektnek köszönhetően a könyvtár céljára használható épületrészek alapterülete megduplázódik, miközben közösségi célú helyiségeket (magazinolvasó, kávézó, konferenciaterem) is kialakítanak. A zene- és médiatár, digitális labor, illetve az oktatóterem új elemként valósul meg. Mindezek eredményeként a régi épület helyén egy korszerű, az olvasói, felhasználói igényeknek hosszútávon is megfelelő, a lakosság széles rétegeit vonzó integrált információs és tudásorientált szolgáltatást nyújtó 21. századi intézmény létesülhet.
A tervezők a látogatók által használható tér bővítése mellett az üzemeltetésre és a könyvek raktározására való helyet is megnövelték. Míg a közönség szolgálatába állított terek szellősek, világosak és vízszintes irányban terjednek, addig az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes
tornyot terveztek a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán.
Az alagsorban informatikai kiszolgáló helyiségek és kiadványok digitalizálására szolgáló labor kapott helyet, a torony többi szintjein irodák, kiszolgáló helyiségek, valamint raktárak lesznek, melyekben kétszázezer kötet fér el. A könyveket egy kisebb lifttel lehet majd szállítani a raktárból az olvasótérbe.
Az új épületet a tervek szerint 2019 második felében vehetik majd birtokba az olvasás szerelmesei. A jelenlegi épület bontása és az építkezés a közbeszerzési eljárás lezárulta és a kivitelező kiválasztása után várhatóan 2018 közepén kezdődhet meg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya