Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 02. 18:19, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Mohácsi busójárás - Hatalmas volt az érdeklődés a fő programokon

Mohácsi busójárás - Hatalmas volt az érdeklődés a fő programokon

Hatalmas érdeklődés mellett zajlottak a mohácsi busójárás vasárnapi fő programjai, amelyek keretében Áder János köztársasági elnököt tiszteletbeli busóvá avatták a Duna-parti város főterén.

Hegedűs Emese, az esemény fő szervezője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára 2009-ben felvett fesztivál népszerűsége töretlen, becsléseik szerint kiemelt rendezvényei a tavalyihoz hasonlóan 70-80 ezer látogatót vonzottak.
Felidézte: idén hat napon át 34 helyszínen 80 eseményt kínálnak az érdeklődőknek, a "tél elűzésében" csütörtöktől rekordszámú, 950 busó és további 150 maskarás vesz részt.
Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint a Mohácsra vezető utakon már vasárnap délelőtt lelassult a forgalom, délután pedig alig lehetett parkolóhelyet találni a belváros közelében. A kitelepült vendéglősök sátrainál hosszú sorok kígyóztak és élénk érdeklődés mutatkozott a kézművesek portékái iránt is. A busók felvonulása mentén olyan tumultus alakult ki, hogy sokan félóránál is többet álltak egy helyben, mire mozdulni tudtak.
Úgy tűnt azonban, hogy a vendégeket mindez nem rettentette el: látni akarták, ahogy a borzas bundákat viselő hagyományőrzők faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, köztük favillákkal, kereplőkkel és kolompokkal "felfegyverkezve", időnként durrogtatva, különleges járműveken utazva fantasztikus mulatsággal szolgálnak.
A busók kora délután csónakjaikkal a Mohács-szigetről átkeltek a Dunán, a felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsátották a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtották a főtéren álló, rőzséből összehordott hatalmas máglyát. Közben szívesen fényképezkedtek, táncoltak a vendégekkel.
A népszokás több programján Áder János és felesége, Herczegh Anita is részt vett: felkeresték a Busóudvart és egy motoros hajóról megtekintették a busók dunai átkelését is.

Áder János köztársasági elnök (b) és felesége, Herczegh Anita megtekintik a busómúzeum tárlatát a mohácsi Busóudvarban 2014. március 2-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az idei busóavatáson nemcsak az új busókat képviselő legfiatalabb busót, hanem Áder Jánost és Szekó Józsefet (Fidesz-KDNP), Mohács polgármesterét is busóvá avatták. A tiszteletbeli busók pedig megkaptak minden felszerelést, ami a télűzéshez kell: maszkot, bundát, nadrágot, kereplőt és buzogányt.
A mohácsi jelmezesek hétfőn már házról házra járva mutatják be télűző tudományukat, a húshagyó keddi záró napon pedig újabb máglyán elégetik a zord évszakot szimbolizáló koporsót.
Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során