Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2013. Január 30. 10:25, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Moszkva felmondta a kábítószer-ellenes együttműködést Washingtonnal

Moszkva felmondta a kábítószer-ellenes együttműködést Washingtonnal

Moszkva felmondta a kormányközi kábítószer-ellenes és belügyi együttműködési megállapodást Washingtonnal - az erről szóló utasítás szerdán jelent meg a kormány honlapján.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a külügyminisztérium kezdeményezésére döntött a 2002. szeptember 25-én kötött kormányközi megállapodás felmondásáról. A tárca szerint a belügyi együttműködésről szóló egyezmény nem felel meg a realitásoknak, és kimerítette lehetőségeit - jelentette az Interfax.
A Vlagyimir Putyin első államfői ciklusa alatt született együttműködési megállapodásra azért volt szükség, mivel az orosz állami költségvetésből nem tudták kellő mértében támogatni egyebek között a kábítószer- és az emberkereskedelem, a pénzmosás, a kibertámadások, valamint a terrorizmus elleni bűnüldözési programokat - emlékeztetett az orosz hírügynökség.
Az orosz-amerikai kormányközi belügyi együttműködési megállapodás felmondása a bejelentésről szóló hivatalos orosz értesítés Washingtonba érkezését követő három hónap múlva válik hatályossá.
Az Interfax felidézte: a múlt pénteken Washington bejelentette, hogy kilép az államfői szinten létrehozott amerikai-orosz bizottság polgári társadalmi kérdésekkel foglalkozó munkacsoportjából. Moszkva erre hivatalos reagálást helyezett kilátásba.
Thomas Melia, a demokrácia és az emberi jogok kérdéseivel foglakozó amerikai helyettes külügyi államtitkár azzal indokolta a lépést az Interfaxnak, hogy az orosz vezetés a polgári társadalom elleni intézkedéseket vezetett be, ezért a munkacsoport nem felel meg céljának és annak a hatékony fórumnak, amely a civil szféra erősítését szolgálná.
A magas rangú amerikai kormánytisztviselő azt is hozzátette, hogy ennek ellenére az orosz kormánnyal folytatják az együttműködést. A korrupció és az emberkereskedelem elleni küzdelemmel, a gyermekekkel és a börtönökben uralkodó helyzettel kapcsolatos kérdésekkel a polgári társadalmi munkacsoport alá rendelt csoportokban foglalkoznak.
Az orosz törvényhozás 2012. május 7-ét, Vlagyimir Putyin államfői posztra beiktatását követően a társadalmi és politikai szervezetek működését szigorító számtalan törvényt fogadott el.
Az új jogszabályokkal Oroszországban egyebek között jelentősen megnövelték a gyülekezési törvény megsértőire kiszabható büntetési tételeket. A külföldi támogatással működő, politikai tevékenységet folytató nem kormányzati szervezeteket arra kötelezték, hogy külföldi ügynökként vetessék magukat nyilvántartásba, majd a múlt év végén az amerikai Magnyitszkij-záradékra válaszul azt is megtiltották, hogy orosz gyermekeket amerikai állampolgárok vegyenek örökbe.

Címkék: Oroszország-USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.