Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Május 14. 10:13, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Műanyagra váltja a papírpénzt Macedónia

Műanyagra váltja a papírpénzt Macedónia

Műanyag bankjegyeket vezet be a papírpénz helyett Macedónia, keddtől kezdik használni a 10 és 50 dénáros polimer bankjegyeket.

A bankjegyeket folyamatosan cserélik le, a következő egy évben a kisebb címletűeket, néhány éven belül pedig a tervek szerint a nyugat-balkáni ország teljes mértékben áttér a műanyag fizetőeszközre.

A macedón dénárt 1992. április 26-án kezdték el használni, a címletek 10-től 2000 dénárig terjednek, egy macedón dénár körülbelül 5 forintot ér.

A polimer bankjegyeket először Ausztrália vezette be 1988-ban, később Kanada, Új-Zéland, Románia, Nagy-Britannia és további több mint 15 ország is áttért a polimer bankjegyekre.

A polimer egyfajta műanyag, amely jelentősen tartósabbá teszi a bankjegyeket, így kevésbé piszkolódnak, és sokkal strapabíróbbak a papírpénzeknél, például nem esik bajuk akkor sem, ha mosógépbe kerülnek, és előnyükre szolgál az is, hogy nehezebb őket hamisítani.

Címkék: Macedónia, papírpénz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).