Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 15. 07:17, szerda | Külföld
Forrás: Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Munkácsi lövöldözés – a magyar kisebbség Európától kérhet segítséget

Munkácsi lövöldözés – a magyar kisebbség Európától kérhet segítséget

Ukrán politológus szerint nem zárható ki, hogy a magyar kisebbség Európától kér védelmet.

Ha más városokban is a hét végi munkácsi fegyveres összetűzéshez hasonló konfliktusok kezdődnek, a kárpátaljai magyar kisebbség Európához fordulhat védelemért – nyilatkozta kedden Olekszandr Szolontaj politológus, a kijevi Politikaoktatási Intézet munkatársa, volt Kárpátaljai megyei és ungvári önkormányzati képviselő a Glavcom.ua ukrán hírportálnak.

A kárpátaljai helyzetet elemző terjedelmes interjújában Szolontaj a magyar közösséggel kapcsolatban kifejtette: „Elméletileg, ha Ukrajna a rendteremtés helyett más forgatókönyvet követ, és ha más városokban is (a munkácsihoz) hasonló összetűzések kezdődnek, akkor természetesen a magyar kisebbség felveti a kérdést Európa előtt, hogy, úgymond, vegyék el Ukrajnától. Az emberek azt mondják majd: annektáljatok bennünket, találjatok ki, és tegyetek valamit, mert nem akarunk ennek a részesei lenni”. A magyarok ugyanis etnikai csoportnak érzik magukat Kárpátalján, ahol nincs más hasonlóan nagy nemzetiségi csoport – tette hozzá, megjegyezve, hogy véleménye szerint a helyzet nem fog idáig fajulni.

A kérdésre, hogy a munkácsi konfliktusban részes felek melyikének az oldalára állt a kárpátaljai lakosság, a politológus elmondta: a helyzet tragikuma, hogy a Jobboldali Szektor (PSZ) nacionalista struktúraként van jelen, miközben a nacionalista elegy nagyon veszélyes Kárpátalján. „A kárpátaljai emberek akkor sem fogják soha elfogadni a PSZ-t, ha történetesen kiderül, hogy igaza van az adott helyzetben, mert elsőként nyitott tüzet” – mutatott rá. Úgy vélte, a kárpátaljaiak nem támogatják azokat sem, akik a hatalom védőszárnyai alatt foglalkoznak csempészéssel, üzleteléssel.

„Abszolút minimális az esélye annak, hogy Kárpátalján a munkácsi események miatt valamilyen köztársaságot hozzanak létre, szeparatista mozgalmat indítsanak, vagy fegyveres felkelésbe kezdjenek a hatalom ellen. Ez eleve lehetetlen” – szögezte le az ungvári származású ukrán politológus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.