Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Augusztus 05. 07:05, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Munkaterv készül a mindennapos éneklés megvalósítására

Munkaterv készül a mindennapos éneklés megvalósítására

Kétéves munkatervet dolgoz ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA a mindennapos éneklés megvalósítására - közölte Mindszenty Zsuzsánna, a szervezet elnöke.

Az MTI azután kereste meg a szövetséget, hogy az emberi erőforrások minisztere azt nyilatkozta: nem pluszórákat szeretne iktatni a tantervbe, hanem az iskolai kórusok és a szakemberképzés támogatásával fejlesztené az iskolai énekléskultúrát. "Első lépésben azt szeretnénk, ha minden iskolában lenne legalább egy kórus, amelyet szakember vezet és a próbái védett időben lennének" - fogalmazott Balog Zoltán egy keddi sajtótájékoztatón feltett kérdésre.

Mindszenty Zsuzsánna azt mondta: munkacsoportjuk készen áll arra, hogy a miniszterének elképzelései szerint kidolgozzon egy kétéves munkatervet a mindennapos éneklés megvalósítására.

Ez nem feltétlenül jelent óraszám-növekedést, bár ahogyan az elmúlt években bizonyos osztályokban bevezették a heti két énekórát, reménykednek, hogy ez a felsősök számára is általánossá válhat - fogalmazott az elnök, aki szerint az elképzelés középpontjában az áll, hogy erősítsék az éneklőkedvet.

Mindszenty Zsuzsánna kiemelte: a mindennapos éneklés programja tartalmazza majd a tanárképzés, valamint a tanári továbbképzések tartalmi megújítását és megfelelő énekes segédanyag kidolgozását. Olyan zenei anyagokat szeretnének a tanárok kezébe adni, amelyeket bármilyen korosztálynak, rövid idő alatt, könnyen meg lehet tanítani, amelyek sikerélményt és örömöt adnak az együtt éneklőknek - ismertette az elnök.

Felidézte, hogy Kodály Zoltán 1929-ben azt írta: "Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és a zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak, s egész életére beleoltsa a nemesebb zene szomját." A magyar kórusszövetség ennek jegyében készül arra, hogy 2017-ben, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján már eljuthassanak oda, hogy az éneklés az iskolás gyermekek életének részévé váljon - mondta.

Címkék: ének, óra, iskola, munkaterv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során