Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Augusztus 01. 20:30, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Művészetek Völgye - 120 ezer látogató és telt házas nap az idei fesztiválon

Művészetek Völgye - 120 ezer látogató és telt házas nap az idei fesztiválon

Tíz nap alatt 120 ezer látogatója volt idén a Művészetek Völgyének, amelynek történetében először kitehették a \"megtelt\" táblát is, a csütörtöki napon ugyanis 15 ezer látogatót vonzottak a programok

Közleményük szerint idén a tavalyinál 20 ezerrel többen vettek részt a fesztiválon, amelyen kétezernél is több program között válogathattak 40 helyszínen és 3 településen, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden a látogatók.
A 31. Művészetek Völgyében a koncertek és népszerű fellépők mellett az udvarokban reggeltől kezdve gyerekprogramok, kézműves foglalkozások és beszélgetések várták az érdeklődőket. A fesztiválon népszerűek voltak a nappali programok is, így többek között a MANK Artporta programjai, valamint a Művészetek Zöldje környezettudatos programjai és sétái is.
A Poket Zsebkönyvek Udvara irodalmi beszélgetések és koncertek otthona volt. Különféle foglalkozásokkal és beszélgetésekkel várta az érdeklődőket többek között a Diabelli, a Tarisznya Evangélikus Udvar, valamint a Hobo Udvar.
A komoly- és klasszikuszene kedvelői a Völgykomolyzene és a Papageno Klasszik helyszínein, a Muflon Jazz Udvar pedig a jazz iránt érdeklődőket várta. A Balaton-felvidéki tájat biciklis- és gyalogtúrákon fedezhették fel az érdeklődők az Aktív Magyarország jóvoltából, de terepfutóversenyen is megmérettethették magukat félmaratoni és 5 kilométeres távon.
A közlemény felidézi, hogy gyakran telt ház előtt zajlottak egyebek mellett a Színház Színpad, a Cirque du Tókert, a Világzenei Udvar, valamint a Kaláka Versudvar programjai is. Szintén sokakat vonzott a Deva, vagy éppen a Freakin' Disco koncertje, és szintén teltházas volt többek közt az Ivan and The Parazol, Palya Bea és a Besh o droM fellépése is.
Mint írják, a fesztiválon megünnepelték a táncházmozgalom 50. évfordulóját is, a jubileum alkalmából a Panoráma Színpadon az Aurevoir. és a Fonó Zenekar adott koncertet. A Panoráma Színpadon fellépett többek között a 30Y, a Blahalouisiana, a Vad Fruttik, valamint a Parno Graszt is. A fesztivál történetének első teltházas napját hozta el a Carson Coma, a záróbuliról pedig a Bagossy Brothers Company gondoskodott.
Három estén át "megszólaltak" a némafilmek is Kapolcson: a Nemzeti Filmintézet és a fesztivál közös pályázatának döntősei közönség előtt adhatták elő zeneművüket a szabadtéri vetítés alatt. A pályázat győztesei Kendik Dániel és Rick Róbert lettek, aki felléphetnek a Magyar Zene Házában is.
A fesztivál nyitónapján ezúttal is a Művészetek Völgye saját színdarabját állították színpadra. A Mr. és Mrs-t az Art-színtérben láthatja majd ősztől a közönség - teszik hozzá a közleményben.
A Művészetek Völgyében népszerű volt a véradás is, több mint ezer ember döntött az adakozás mellett, így 470 liter vért adtak a fesztiválozók, amellyel több mint 3 ezer ember életét menthetik meg.
A fesztiválon egy monumentális kapura festett street art alkotásra is lehetett licitálni, a befolyt összegből az Országút Magazin és a fesztivál a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház gyermekrészlegét támogatta.
Jövőre 2023. július 21-30. között szervezik meg ismét a fesztivált.

(a fotó csak illusztráció)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.