Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2017. Október 24. 09:36, kedd | Helyi

Nagy utazás

Nagy utazás

Tizenkét esztendeje lépnek színre a nemzeti ünnepeken többségében személyes elmesélések alapján összeállított darabokkal a vértessomlói Művelődési Ház színjátszói, az idei, az 1956-os hősök előtt tisztelgő műsoruk mégis különlegesnek tekinthető: a „Nagy utazás” című darabot az iskolában is előadták, 20-án este pedig az emlékező közösség állva tapsolt a műsoruk végén.
Ma nagy felelősség hárul ránk: megőrizni és továbbadni 1956 emlékét, de józansággal és higgadtsággal óvni kell a mát, hogy soha ne ismétlődhessen meg ’56 Magyarországon. Soha ne forduljon elő, hogy a barikád mindkét oldalán magyar vér folyjék... – hangzott el az ünnepi műsor előtt a Művelődési Házban Berky Zsuzsától, aki kiemelte: ez nem azt jelenti, hogy mindent tűrni kell, hiszen van a kezünkben egy kincs, amit úgy hívnak, hogy demokrácia. Ezért haltak meg oly sokan, váltak üldözötté, vagy hagyták el hazájukat 1956-ban.
A köszöntőt követte Berky Béláné dramaturgiájában és rendezésében a helyi gyerek, ifjú színjátszók előadása, amely ezúttal is megtörtént eseményeket dolgozott fel. A darabban, amely valóban nagy utazásra invitálta az emlékezőket, kordokumentumok, hiteles, átélt történetek alapján jelent meg az emberek hétköznapi élete 1955 szilveszterétől. Az előadók a falak közé varázsolták a beszolgáltatásra érkező falusi asszonyok elkeseredettségét, az éhezést, a félelmet, és a napot, amikor egy hazautazó diáktól jött a hír: nagy dolgok történtek Budapesten, ledöntötték a Sztálin szobrot, fellázadtak a rendszer ellen, a rádiónál az ÁVH-sok belelőttek a tüntetőkbe...
Az idővonat ezután egy budapesti családhoz érkezett, ahol a gyerekek arról a napról álmodoznak, amikor nem krumplileves kerül az asztalukra, s arról, amikor viszontláthatják testvérüket, aki a távoli bányászvárosban, az oroszlányi Kocsedóban raboskodik politikai fogolyként...
A Berky Béláné jegyzetei alapján színpadra állított művel a színjátszók olyan eseményeket elevenítettek fel, melyeket 61 évvel ezelőtt Magyarországon bárhol, bárki átélhetett, s annak a 250 ezer embernek is emléket állítottak, akik 1956 és 57 között elhagyták az országot, mert új otthont, de nem új hazát kerestek, mert álmodtak egy világot maguknak...

Ezek érdekelhetnek még

2023. Július 26. 06:00, szerda | Helyi

Félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik, július 29-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez félszáz fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Külföld

Legkevesebb tizenhárman meghaltak egy spanyolországi diszkótűzben

Az először közölt hatról tizenháromra nőtt vasárnap délutánra a délkelet-spanyolországi Murciában történt diszkótűz halálos áldozatainak száma.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Belföld

MÁV: hétfőtől több pótlóbusz segíti az utazást a győri vasútvonal felújítása idején

Hétfőtől több pótlóbuszjáratot állít forgalomba a MÁV a győri vasútvonal felújítása idejére Bicske, Tatabánya és Budaörs térségében - közölte a vasúttársaság vasárnap az MTI-vel.