Városlista
2020. szeptember 28, hétfő - Vencel

Hírek

2012. Február 20. 07:17, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Önállóan dönt, hogy légicsapást mér-e Iránra

Önállóan dönt, hogy légicsapást mér-e Iránra

Izrael önállóan fogja meghozni a döntést arról, hogy légicsapást mér-e Iránra – közölte szombat este az izraeli hadsereg vezérkari főnöke.

Közben Izraelbe érkezett az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, sajtóértesülések szerint azért, hogy megpróbálja meggyőzni az izraeli vezetést, hogy várjanak az Irán elleni katonai akcióval.

„Izrael maga felelős a biztonságáért, ez a mi feladatunk, az izraeli hadseregé” – mondta Beni Ganc tábornok az izraeli közszolgálati tévének adott interjúban. „Irán nemcsak izraeli probléma, hanem regionális, sőt globális probléma is” – fűzte hozzá az izraeli vezérkari főnök.

Beni Ganccal is tárgyal vasárnap Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Tom Donilont – aki szombat éjjel megérkezett Izraelbe – fogadja Benjámin Netanjahu kormányfő, de lesz találkozója Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel és Tamir Pardóval, az izraeli hírszerzés, a Moszad főnökével is – írta honlapján a Háárec című izraeli lap.

A megbeszélések központi témája minden bizonnyal a teheráni atomprogram lesz. A tárgyalásokon előkészítik Netanjahu jövő hónapra tervezett washingtoni látogatását, amelynek keretében az izraeli kormányfő tárgyal Obama amerikai elnökkel. Ennek a megbeszélésnek is feltehetően Irán lesz az egyik fő témája.

Washington – amely attól tart, hogy Izrael néhány hónapon belül támadást intéz iráni atomipari létesítmények ellen – arról próbálja meggyőzni Tel-Avivot, hogy várja ki az Irán ellen bevezetett legutóbbi szankciók hatását.

Benjámin Netanjahu csütörtökön úgy nyilatkozott, „nem hatnak” az Iránra kivetett szankciók. A zsidó államban élénk közéleti vita tárgya, hogy intézzenek-e katonai akciót Irán ellen, megakadályozandó, hogy az iszlám köztársaság atomfegyverre tegyen szert.

Atomprogramjának bővítésére készül Irán

Lehetséges, hogy atomprogramjának bővítésére készül Irán egy Kom város közelében lévő föld alatti létesítményben – mondta egy Bécsben dolgozó diplomata vasárnap a BBC-nek. Teherán a jelek szerint készen áll arra, hogy új generációs centrifugák ezreit állítsa be az erősen védett nukleáris központban – tette hozzá. Ezekkel felgyorsítható lesz az urándúsítás, ami mind az energiatermeléshez, mind az atomfegyvergyártáshoz szükséges.

A bécsi központú Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egyelőre nem fűzött megjegyzést az elmondottakhoz. Az ENSZ-hivatal ellenőrei a jövő héten Teheránba utaznak újabb tárgyalásokra Irán nukleáris tevékenységéről, miután múlt havi látogatásuk során nem juthattak be egyes nukleáris helyszínekre.

Irán váltig hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű, a Nyugat viszont attól tart, hogy Teherán titokban atombomba előállításával próbálkozik.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 28. 08:13, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 33 millió, a halálos áldozatoké 996 ezer a világon

A világon 32 994 213 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 996 682, a gyógyultaké pedig 22 850 358 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2020. Szeptember 28. 08:02, hétfő | Külföld

Újabb regionális korlátozások lépnek életbe Nagy-Britanniában

Újabb regionális korlátozások lépnek életbe Nagy-Britannia egyes országrészeiben a koronavírus-járvány megfékezése végett. Az intézkedésekkel szemben ugyanakkor erősödik a politikai és a társadalmi ellenállás is.

2020. Szeptember 28. 05:00, hétfő | Külföld

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Szlovénia a jövő héttől enyhít a beutazási szabályokon, a vörös jelzésű országokból érkezők is elkerülhetik a kötelező hatósági karantént, amennyiben rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel

2020. Szeptember 27. 11:47, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 32,75 millió, a halálos áldozatoké 993 ezer a világon

A világon 32 749 934 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 992 991, a gyógyultaké pedig 22 615 767 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.