Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 12. 09:18, csütörtök | Helyi

Napelem az óvárosi iskolán és a Jókain

Napelem az óvárosi iskolán és a Jókain

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően 240 m² területű napelem kerül az Óvárosi és a Jókai Mór Általános Iskola tetejére.

Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő az Óvárosi Általános Iskola udvarán ismertette a részleteket.
- A megújuló energiaforrások, mint például a napelemes rendszerek adta lehetőségek minél szélesebb körben való kihasználásával jelentős megtakarításokat érhetünk el. A hagyományos energiahordozók felhasználásának csökkentésével alacsonyabb lesz a környezetszennyezés, kevesebb a szén-dioxid kibocsátás. A Jubileum parki Sportcentrum épületében, a Kertvárosi Óvodában, a Német Nemzetiségi Óvodában és a felsőgallai Széchenyi István Általános Iskolában már napkollektorok termelik a meleg víz előállításhoz szükséges energia egy részét. A KEOP-4.10.0/N/14 kódszámú sikeres pályázatnak köszönhetően most újabb két épület csatlakozhat a környezetkímélő és takarékos megoldáshoz – mondta a város vezetője.

Schmidt Csaba hozzátette a Jókai Mór Általános Iskola tetejére 70 db, míg az Óvárosi Általános Iskola 48 db napelemet helyeznek fel a szakemberek, összesen 240 m² területen. A napcellák által előállított villamos energia körülbelül 24 lakás éves szükségletét fedezi, a rendszer kiépítésével éves szinten 1.800.000 forint takarítható meg.

A 28 millió forintos, 100 százalékban uniós forrásból megvalósuló beruházás az első perctől nyereséget hoz majd Tatabánya számára, továbbá komoly környezetkárosító tényezőtől is megszabadulunk a napelemek segítségével, évente így 30 tonna széndioxiddal kevesebb kerül a levegőbe.

Bencsik János hangsúlyozta, az energiatakarékossági és a környezetvédelmi szempontok mellett nagyon fontos a fenntarthatóságra való nevelés is.
- Minden oktatási intézmény, amely legalább 40-60 fotovoltaikus panelt szerel fel az önkormányzat közreműködésével a tetőszerkezetére, kiváló lehetőséget kap arra, hogy az iskolai tanrendben, a fizika, kémia vagy akár a környezetismeret órán megismertethesse a gyermekeket, a jövő szakembereit a megújuló energiákat termelő technikák működési elvével - mondta Bencsik János.
Fotovoltaikus rendszerek működése
A fotovoltaikus rendszerek egy fizikai reakció során alakítják át közvetlenül a Nap sugarait elektromossággá. Ahogy a napfény eléri a napelem cellát, beindul az a fizikai folyamat, ami során egyenáram generálódik. Egy inverter alakítja át az egyenáramot váltóárammá. Így az előállított napenergiát nemcsak otthonokban lehet felhasználni, hanem akkumulátorokban is lehet tárolni, illetve az elektromos hálózatba is be lehet táplálni, így az Óvárosi és a Jókai Mór Általános Iskolában is ezt a megoldást használják majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya