Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Navracsicsék fogást találtak Tobinon?

Navracsicsék fogást találtak Tobinon?

Eddig úgy tűnt, hogy amennyiben a leányfalui ír gázoló nem kívánja megkezdeni Magyarországon a börtönbüntetését, akkor hazánknak nincs jogi lehetősége kikényszeríteni az ítélet végrehajtását. Azonban lehet, hogy mégis találtak megoldást – jelentette be Navracsics Tibor.

Francis Tobinnak szeptember 15-ig kellett volna nyilatkoznia arról, hogy Magyarországon kívánja-e letölteni büntetését, de ő két hét haladékot kért - mondta Navracsics a sajtótájékoztatón. Előfordulhat, hogy Tobin a módosított határidő után is olyan nyilatkozatot tesz, hogy nem kezdi meg Magyarországon az ítélet letöltését. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ebben az esetben is talál lehetőséget a jogi úton való kikényszerítésre.

Az Európai Unió tagállamai 2008-ban elfogadtak egy kerethatározatot, mely szerint elismerik a más tagállamok által hozott ítéleteket, és kötelezik is magukat arra, hogy saját országukban végrehajtják azokat.
Azonban ugyanez a kerethatározat lehetővé tette, hogy az elfogadás pillanatában, ha valamely tagállam úgy nyilatkozik, hogy egy ideig még nem kívánja alkalmazni a kerethatározatban foglaltakat, akkor ezt halasztó hatállyal nem kell megtennie.

A megállapodást elfogadó Írország egyelőre halasztaná Tobin lecsukását, a gázoló pedig önként nem jön Magyarországra, hogy letöltse büntetését. Azonban a tárca talált egy olyan pontot, amely alapján mégis csak kínálkozik jogi lehetőség a Tobin-ügy megoldására - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Kormányzati adatok szerint ugyanis Írország nyilatkozata közel 3 évvel későbbi, mint a kerethatározat megszületése, és ráadásul Írország ezt a mai napig sem ültette át a jogrendszerébe - jelentett ki Navracsics. Így ezt a nyilatkozatot figyelmen kívül lehet hagyni, Magyarország jogi eljárást, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást indíthat majd Írország ellen. Ennek következményeként Írországot kötelezhetik a kerethatározat átvételére és átültetésére, a gyilkos gázolónak pedig hazájában kell börtönbe vonulnia.

Tobin két magyar kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun 2000 áprilisában, majd még az ítélethirdetés előtt, családi okokra hivatkozva, óvadék fejében elhagyta Magyarországot. A magyar hatóságok három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.