Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. November 20. 00:00, csütörtök | Helyi

Ne gyújts rá! Világnap 2014. november 20.

Ne gyújts rá! Világnap 2014. november 20.

A nemzetközi "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják, melynek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.
2013. február elejétől Magyarországon is elérhető az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokási telefonos szolgáltatás (06-80-44-20-44). Tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során. 2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogatás is, bővítve ezzel a komplex leszokás támogatási rendszert.
Az elmúlt években Magyarországon számos dohányzás visszaszorítását célzó szabályozást vezettek be, melyek hatására a felnőtt lakosság dohányzás gyakoriságában csökkenő tendencia következett be, azonban a 2013-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés1 eredményei alapján a 13-15 évesek körében nem figyelhető meg egyértelmű pozitív változás. 2012-ről 2013-ra nőtt a naponta dohányzók aránya, ami azért sajnálatos, mert a fiatal generáció naponta dohányzói nagyobb eséllyel maradnak felnőttként is rendszeres dohányosok. Ahhoz, hogy a felnőtt felmérés pozitív eredménye, a naponta rágyújtók arányának csökkenése fennmaradjon, fontos, hogy a fiatalok dohányzással és passzív dohányzással kapcsolatos attitűdje és szokásai pozitív irányba változzanak.
A leszokás világnapán tehát fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Országos szinten, az Országos Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás Fókuszpontja keretén belül valósul meg az Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi” Iskolai Program, valamint regionális szinten olyan pályázatok jelennek meg, mint a „Füstmentes óvodák” és az „ÓVD MEG program”, melyeket a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai koordinálnak. Ezek a dohányzás megelőzésére irányuló programok elősegíti azt, hogy fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, aktívan védekezzenek a passzív dohányzás ellen, valamint segítsék a dohányos szülők leszokását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya