Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Szeptember 23. 09:22, péntek | Helyi

Negyedszázada köszöntjük a szép korúakat

Negyedszázada köszöntjük a szép korúakat

A hetven év feletti környeieket köszöntötte vasárnap délután a Vöröskereszt helyi szervezete, valamint Beke László polgármester az iskola tornatermében az Idősek Napja alkalmából.

Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjának, s Környén is akkortól, tehát már negyedszázada kedveskednek vendéglátással, ajándékműsorral a község 70 év feletti lakóinak.
Pontosan 472 szép korú, 70 év feletti, házastársaikkal együtt 530 hölgy és úr részére postázott meghívót idén a Vöröskereszt környei szervezete az ünnepségre, közülük szép számmal fogadták el a szíves invitálást. Akik ideje, ereje, egészsége engedte a részvételt, azok számára ezúttal is maradandó élményt jelentett a gondoskodó, szeretetteljes figyelem, kedvesség, a találkozás a korbeliekkel, egykori barátokkal, osztálytársakkal.
Ünnepeljük Önöket, akik sok évtized példamutató munkájával, családjuk iránt érzett nagy szeretettel bebizonyították az élet mély érzést adó erejét. Ezért hasonlítom szerető szívüket az aranyhoz. Az arany mellett ezüst fény is csillan a mai napon. Ezüst hajukban sok-sok tél ott felejtette fehérségét – köszöntötte a szép korú vendégeket Eisenbart Győzőné. A Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke köszönetét fejezte ki a példamutatásért, a következő generációkba csepegtetett emberi értékekért, s azt kívánta, hogy az Isten még sok-sok lágy, simogató tavaszt tartogasson számukra.
Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött. – választotta az idézetet az ünnep mottójául Beke László polgármester, hiszen – ahogy fogalmazott – nekünk, a ma aktív nemzedéknek tisztában kell lennünk azzal, hogy bármit is hozunk létre és teremtünk meg, az alapokat az előző generációk tették le. Ha vállaljuk az időutazást, azt, hogy átérezzük az ő mindennapjaikat, akkor a mai feladataink, problémáink már nem is tűnnek olyan nehéznek, megoldhatatlannak. Rájöhetünk, hogy az ő szegénységük mégis gazdagságot hordozott magában, ám ez mára lassan-lassan eltűnik mindennapjainkból. Néhány évtizede még létezett a munka, más ember munkájának tisztelete, a munka és közösség iránti alázat, a felelős gondolkodás és viselkedés, amely alapja a jól végzett munkának, a közös tenni akarásnak és a családi életnek is. Ezeket az eszközöket nem lehet üzletekben megvásárolni, de ha kinyitjuk a szívünket, akkor könnyen a birtokába juthatunk mi is mindennek. Könnyen, hiszen előttünk áll az a generáció, amely életével példázza a fentieket. Tőlük könnyedén átvehetjük mindezt, ha meghallgatjuk őket. Ha nyitott szívvel hallgatjuk meg őket! – hangzott el ünnepi beszédében. Zárásul azt kívánta, hogy mindenki találja meg családja körében azt a biztonságot, azt az odafigyelést, ami szebbé, könnyebbé teheti életüket, s reményét fejezte ki, hogy a helyi közösség is magában hordozza azokat a lehetőségeket, amelyek bearanyozhatják az ezüsthajúak mindennapjait.


Az Idősek Napi ünnepség keretében köszöntötték a falu legidősebb lakóit. A 96 esztendős Gyimesi Józsefnét betegsége miatt távollétében, valamint Gyarmati Istvánt, aki szintén 96 éves. Pista bácsi még ma is két keréken szállítja az Idősek Klubjából az ételt, s az ünnepségen ígéretet tett a polgármesternek, hogy az egy év múlva elkészülő kerékpárúton fognak majd közösen kerekezni. Miután átvette Andor Ildikótól, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkárától a virágcsokrot, a tőle megszokott eleganciával köszönte a köszöntést: megverem a csizmám szárát, csókolom az összes jelenlévő szép hölgy száját, akik bizony jó sokan vannak. De hogy az urak se maradjanak ki a sorból, mindenkinek jó egészséget, boldogságot, hosszú életet kívánt.
Nagy Istvánné, született Eck Teréz és Nagy István – meghatódva ismertette Eisenbart Győzőné a falu legidősebb házaspárját, hiszen személyükben saját szüleit köszöntötte, köszöntötték. Ők 1952. április 13-án mondták ki a boldogító igent.
Az Idősek Napi program a Memory Interoperett két művésze, Egri József táncos-komikus, s Keszler Éva primadonna-szubrett magával ragadó, a hölgyeket, urakat is dalra fakasztó műsorával, majd ízletes vendéglátással folytatódott. A rendezvény zárásaként Troják Frigyes Zenekara gondoskodott a talpalávalóról és a vidám hangulatról, a szép korúak pedig megfogadták a korábban Eisenbart Győzőné által felidézett, Glász József 2008-ban íródott versének sorait: „Most jöttünk emlékezni a múltra, gondoljunk csak a szépre, a jóra. Hittel élni és remélni még tovább, ezt kívánjuk mi egymásnak legalább!”
A szervezők ezúton mondanak köszönetet mindazoknak, akik anyagi, vagy egyéb támogatásukkal, a teremrendezéshez, vendéglátáshoz nyújtott segítségükkel, sütéssel, főzéssel járultak hozzá, hogy idén is emlékezetes, szép ünneppé varázsolják az Idősek Napi rendezvényt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya