Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 05. 09:33, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Négyszáz kilométeres lovas emléktúra az I. világháború áldozatainak kegyhelyeihez

Négyszáz kilométeres lovas emléktúra az I. világháború áldozatainak kegyhelyeihez

Az I. világháború áldozatainak tiszteletére emelt magyarországi emlékhelyekhez indulnak túrára június 12-én Kisújszállásról a Nagykun Nádor Huszár Bandérium tagjai, a lovasok Nagycenkig tartó útjuk során 400 kilométert hagynak maguk mögött.

Horváth György nagykun főkapitány, hagyományőrző őrnagy az MTI-nek elmondta: a lovas túra csaknem száz helységet érint, a jelentősebb állomások: Kisújszállás, Besenyszög, Jászladány, Jászberény, Jászfényszaru, Gödöllő, Mogyoród, Budakalász, Pilisvörösvár, Lábatlan, Komárom, Ács, Győr, Csorna, Kapuvár és végül Nagycenk. Az út alatt több helyen lovas és gyalogos hagyományőrzők csatlakoznak hozzájuk.
A héttagú lovas csapat emlékzászlót visz magával, amelyre minden településen a koszorúzás alkalmából szalagot kötnek majd a helyi hagyományőrzők, településvezetők.
Horváth György tájékoztatása szerint a túra útvonalát előzetesen gépkocsival bejárták, kijelölték a biztonságosan járható utakat, és megszervezték a szállásukat. Naponta 50-60 kilométer tesznek majd meg lépésben, ügetésben, vágtában és a lóval sétálva. Várhatóan június 19-re érkeznek Nagycenkre, ahol a nemzetközi nyílt katonai lovas bajnokságot rendezik. A túra része lesz, hogy a Vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójáról is megemlékeznek június 21-én a magyar-osztrák határon.
A Nagykun Nádor Huszár Bandérium tagjai már több lovas emléktúrán vettek részt, így végigjárták a Honfoglalás-túrát, a Kunok I. Világtalálkozójához kapcsolódva pedig a Radnai-hágónál jártak egy 600 kilométeres úton. Tavaly Virágh Gedeon nádorhuszár főhadnagy tiszteletére vettek részt emléktúrán nagykunsági és kiskunsági lovasokkal közösen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.