Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2011. Szeptember 27. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem az antioxidánsok miatt egészséges a vörösbor

Nem az antioxidánsok miatt egészséges a vörösbor

Sok tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy napi egy-két pohár vörösbor kifejezetten jót tesz az egészségnek.

Az orvosok ezt a hatást eddig a borban található antioxidánsoknak tulajdonították, nemrégiben azonban kiderült, hogy ezek az anyagok önmagukban biztosan nem felelnek a jótékony egészségügyi következményekért.

A tudósok eddig úgy hitték, hogy a vörösborban található antioxidánsoknak, a polifenoloknak köszönhető, hogy napi egy-két pohár ital elfogyasztása csökkentheti a vérnyomást. Holland kutatók által elvégzett friss kutatások szerint azonban ez nem teljesen igaz - írja a HealthDay.

A friss kísérletekben ugyanis az alanyok egyik fele olyan tejtermékeket kapott rendszeresen, amelyeket polifenolokkal dúsítottak, másik felük viszont egy placebóval gazdagított változatot ivott. Négy hét után a kutatók nem találtak különbséget a két csoport tagjainak vérnyomása között.

Az eredmények arra utalnak, hogy valójában nem a polifenoloknak köszönhető a vörösbornak tulajdonított jótékony hatás. Elképzeléseink szerint valamilyen másik anyag is szerepet játszhat a folyamatban - a jövőbben azt kell majd kiderítenünk, hogy mi lehet ez - mondta Ilse Bodten, a kutatás vezetője.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén

2024. Július 14. 08:14, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.