Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Március 29. 18:09, péntek | Belföld
Forrás: mti

Nem büntethető az apját meggyilkoló tornyospálcai férfi

Nem büntethető az apját meggyilkoló tornyospálcai férfi

Több késszúrással megölte édesapját, betegsége miatt azonban nem büntethető - közölte pénteken a törvényszék.

Jogerősen felmentette az emberölés bűntettének vádja alól és elrendelte a kényszergyógykezelését a Nyíregyházi Törvényszék annak a férfinak, aki 2018 januárjában több késszúrással megölte édesapját a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tornyospálcán - közölte a törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

Resán Dalma közleményében azt írta, a bíróság által kirendelt szakértők véleménye alapján a vádlott kóros elmeállapotú, elmebetegségben szenved, tette következményeit nem tudta felmérni.

A tényállás szerint a férfi 2018. január 20-án kora reggel munkásokat vitt Tornyospálcáról családja gyümölcsösébe, majd hazament. A házban az ágyban fekvő édesapjához lépett, majd egy késsel többször megszúrta. Az idős férfi a helyszínen életét vesztette.

A sajtószóvivő az ítélet indoklásában kitért arra, hogy a férfi a gyilkosság előtti héten az előírt gyógyszereinek a felét vette csak be, az utolsó két napban pedig teljesen elhagyta szedésüket, ami mentális egyensúlyvesztéshez vezetett.

A bíróság megállapítása szerint a vádlott cselekménye nem bűncselekmény, de büntetendő cselekmény; a hatályos jogszabályok alapján a kóros elmeállapotú ember nem büntethető - hangsúlyozta Resán Dalma. Megjegyezte azt is, a kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyintézetben hajtják végre zárt, kórházi körülmények között. Az elrendelt intézkedés a szabadságvesztés büntetéshez hasonló, szigorú szabályok vonatkoznak rá, a vádlott az intézményt nem hagyhatja el és folyamatos felügyelet alatt tartják.

Mint azt az MTI korábban megírta, a férfi nem először állt gyilkosság vádjával bíróság előtt, 2003-ban különös kegyetlenséggel 21 éves barátnőjét ölte meg. Az orvosszakértői vélemény szerint kóros tudathasadásos elmeállapotára való tekintettel 2004 februárjában jogerősen felmentette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság, amely egyben elrendelte kényszergyógykezelését is.

A budapesti zárt intézetből a Fővárosi Ítélőtábla 2008 májusában otthonába bocsátotta, a férfi azóta a szüleivel élt közös háztartásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.