Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 26. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem egyszerű a dinnyetermelők sorsa

Nem egyszerű a dinnyetermelők sorsa

Miközben más országokban virágzik az ágazat, Magyarországon egyre kevésbé éri meg dinnyét termeszteni.

Ennek oka a termelőknek nyújtott állami támogatások mértékében rejlik – írja a Magyar Nemzet. Mindez igaz azokra az uniós országokra is, ahol központilag megszabott a jogalap és a támogatás mértéke, ám a kormányok ezt kiegészítik. Persze titokban és burkoltan.

 

A nagyobb dinnyetermelő országok mezőgazdasági támogatási gyakorlata eltér az uniós szabályozástól, emiatt az ottani termelők versenyelőnyt élveznek a magyarokkal szemben – mondta Pócs János. Erről a világ egyik legnagyobb vetőmag-forgalmazó cégének termékmenedzsereitől értesült a fideszes országgyűlési képviselő, akiktől azt kérdezte, hogy hol és milyen rejtett támogatást kapnak a termelők a kormányaiktól.

Görögországban egy hektár dinnye termelési költsége körülbelül annyi, mint nálunk, nagyjából másfél millió forint. Ellentétben velünk, ha egy görög termelő igazoltan exportra termel, akkor minden költsége után visszakapja az általános forgalmi adót. Fontos az is, hogy az állam kötelező minőségvizsgálatnak veti alá az exportra szánt árut, és ha annak a minősége nem éri el a kifogástalan szintet, akkor nem engedik ki a terméket az országból. Spanyolország a termelői csoportokat adókedvezménnyel támogatja. Emellett beruházásaikhoz szintén támogatást nyújt, ami csökkenti a termelők költségeit. Fontos eleme a rendszernek, hogy az állam megszabja a belső piacon meghatározott legalacsonyabb árat, illetve szabályozza a termelést. Ha szükséges, akár meg is semmisítheti a túltermelt mennyiséget – írja a csütörtöki Magyar Nemzet, melyből további információkat is megtudhat. (da)

Címkék: dinnye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére