Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 02. 16:14, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem engedi az MNB, hogy túl sok hitelt vegyünk fel

Nem engedi az MNB, hogy túl sok hitelt vegyünk fel

Az MNB rendeletben szabályozza, hogy január elsejétől csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek figyelembe a bankok a hitelbírálatkor. A szabályozás értelmében a 200 ezer forint feletti hitel felvételekor a törlesztő részlet nem haladhatja meg a leendő adós igazolt, legális, nettó jövedelmének ötven százalékát. A szakértők szerint a hiteladósok többsége azért kerül bajba, mert túlvállalja magát.

A felelőtlen hitelfelvétel megakadályozása érdekében a Magyar Nemzeti Bank rendeletben szabályozza, hogy január elsejétől csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek figyelembe a bankok a hitelbírálatkor. A szabályozás szerint a 200 ezer forintot meghaladó forinthitel felvételekor a törlesztő részlet nem haladhatja meg a leendő adós igazolt, legális, nettó jövedelmének ötven százalékát, a magas, azaz havi 400 ezer forint jövedelmű ügyfelek esetében pedig a hatvan százalékát. A jegybank a fedezet, azaz a lakás értékarányában is korlátozza a felvehető hitel nagyságát.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint egy ilyen jellegű intézkedésnek már igencsak itt volt az ideje. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: sokkal jobb lett volna, ha erre már korábban sor kerül, mert legalább részben elkerülhető lett volna a 2004-től bekövetkezett, rendkívül nagy lakossági eladósodás.

Az elmúlt években már az is látható, hogy a lakosság egyre tudatosabbá válik a hitelfelvétel kérdésében, az emberek jobban kalkulálnak, figyelembe veszik a kamatkockázatot, s a fizetési ütemezést és a határidőket is úgy számolják, hogy az hosszú távon ne okozzon gondot, tette hozzá Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. A devizahitel-válság egy tanulólecke volt mindenki számára, hiszen szinte minden családban volt olyan, aki pórul járhatott a devizahitellel. Rutai Gábor úgy látja, a pénzintézetek is sokkal körültekintőbbek, kockázatkerülőbbek lettek.

Az viszont még az elemzők számára is kérdés, hogy a szabályozás mennyiben és mikor eredményezheti az eddig zsebbe vagy nem hivatalosan kapott jövedelmek kifehéredését. Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője szerint ennek mértékét nehéz megbecsülni, az azonban biztos, hogy ez egy olyan ösztönző, ami ebbe az irányba hat, hiszen a hitelfelvételhez szükséges lesz a magasabb jövedelem. Számításaik szerint körülbelül 25 százalékkal kevesebb lehet az a magánszemély, aki a szabályozás miatt hitelt vehet fel. Magyarországon körülbelül négymillió foglalkoztatott van, közülük 1,3 millió adózik minimálbér után, s a becslések szerint ebből egy millió embernek valójában magasabb a jövedelme, magyarázta Barcza György.

Török Zoltán szerint attól azért nem kell tartani, hogy az új szabályozás miatt jelentősen visszaesne a lakosság hitelfelvételi kedve, vagy visszavetné a bankok hitelezési hajlandóságát. Szerinte ugyanis inkább a későbbiekben lesz jelentősége a hivatalosan igazolt jövedelem hitelbírálatkori alkalmazásának. Hozzátette: önmagában, csak ettől az intézkedéstől nem várható, hogy kifehéredik a gazdaság, s az eddig szürkén, feketén szerzett jövedelem hivatalossá válik, de a munkavállalók részéről mindenképpen igény és nyomás lesz ebbe az irányba. Török Zoltán az intézkedés másik fontos következményének tartja, hogy remélhetőleg csökkenteni lehet azokat a lakossági nem fizető ügyeket, amelyek jelenleg nagyon megterhelik mind a társadalmat, mind a bankrendszert.

Abban azonban az elemzők is egyetértenek, hogy egy ilyen intézkedés minden tekintetben kiszámíthatóbbá és megbízhatóbbá teszi a hitelezést minden érintett számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.