Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 16. 14:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Nem hoz változást a Brexit az Egyesült Királyságban élő magyarok számára

Nem hoz változást a Brexit az Egyesült Királyságban élő magyarok számára

Az Egyesült Királyságban élő magyarok számára semmi nem változik a Brexit után - mondta Iain Lindsay brit nagykövetet csütörtök reggel az M1 csatornán.

Nagy-Britannia budapesti nagykövete elmondta, január 31-e, vagyis az ország Európai Unióból való kilépése után is szabadon utazhatnak a magyarok az Egyesült Királyságban 2020 végéig, és továbbra is dolgozhatnak vagy tanulhatnak ott.

Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor az államok elveszítik szuverenitásuk egy részét, "most pedig mi visszaszerezzük ezt a szuverenitást, és szeretnénk megragadni a lehetőséget, hogy megerősítsük a kétoldalú kapcsolatainkat, többek között Magyarországgal is" - fogalmazott a nagykövet.

Január 31-e után Nagy-Britannia lesz Magyarország legnagyobb, az Európai Unión kívüli kereskedelmi partnere, ráadásul - a Kárpát-medencén kívül - az Egyesült Királyságban él a legtöbb magyar, s ez az ország a második vagy harmadik legvonzóbb célállomás a magyar diákság számára - tette hozzá. Céljuk az, hogy erősítsék a két ország közötti kapcsolatokat - hangsúlyozta.

Kitért arra is: a Brexit után Nagy-Britannia - ausztrál mintára - pontrendszert kíván bevezetni a migráció szabályozására. Ezeket a pontokat a bevándorlók a képességeik, illetve a tehetségük alapján kaphatják meg.

Változás lesz az is, hogy a szigetországnak nem kell többé az uniós bíróság, illetve az Európai Parlament döntéseihez tartania magát. További következménye a kilépésnek a globális kereskedelmi megállapodások önálló kialakítása - fűzte hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.