Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem kell bejelenteni a külföldi munkát

Nem kell bejelenteni a külföldi munkát

Semmiféle bejelentési kötelezettség nem terheli azokat, akik utazás, idénymunka, iskolai tanulmányok, esetleg egészségügyi, gyógyászati szolgáltatások miatt mennek akár több hónapra is külföldre. Az interneten megjelenő téves közlésekkel ellentétben az érintettek személyi igazolványa sem forog veszélyben – írja a Magyar Nemzet.

Egy közelmúltbeli szabálymódosítás nyomán téves közlések jelentek meg internetes fórumokon az átmeneti jellegű külföldi tartózkodást illetően – tudta meg a lap a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától. A szervezetnél rögzítették: ha a polgár nem a külföldi letelepedés szándékával hagyja el az országot, akkor – függetlenül a tartózkodás tervezett időtartamától – nincs bejelentési kötelezettsége. Ez a helyzet tehát akkor, ha valaki idénymunkát vállal, vagy más célból, mondjuk utazás, iskolai tanulmányok folytatása miatt, esetleg egészségügyi, gyógyászati szolgáltatások igénybevételéért keres fel másik országot. – Teendője csak azoknak van, akik a letelepedés szándékával hagyják el hazánkat – közölték a hivatalban, ez a bejelentési kötelezettség viszont nem új keletű.

A világhálón megjelenő egyes közlésekben felmerült, hogy elveszítheti a személyi igazolványát, aki munkavállalás miatt vagy más okból külföldre megy. Mint a KEKKH tájékoztatásából kiderült, ez a felvetés sem állja meg a helyét. A személyazonosító igazolvány leadása ugyanis a külföldön történő letelepedési szándék bejelentésének következménye.

A bejelentés után az igazolvány érvényessége megszűnik, tehát a továbbiakban hivatalos okmányként – személyazonosításra, magyar állampolgárság igazolására, külföldre utazáshoz vagy hivatalos eljárásokban – nem használható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk