Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Május 03. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem kell túlértékelni az USA növekedési számait

Nem kell túlértékelni az USA növekedési számait

Az USA gazdasága 2013 első negyedévében csupán 2,5 százalékkal nőtt, ezzel elmaradt a korábbi várakozásoktól. Adrian Brass, a Fidelity America Fund portfóliókezelője arról, hogy milyen tényezők befolyásolhatják döntően az USA gazdaságának további alakulását és az amerikai részvények teljesítőképességét, a következőket mondta: 'Az USA konjunkturális kilátásai vegyesek, mivel a gyengébb fogyasztás és az állami kiadáscsökkentések hatása legalábbis részben ismét gyengíti az amerikai vállalatok és az ingatlanpiac teljesítményét.'

„A fogyasztói bizalom ugyan folyamatosan javul a válság kezdete óta, történelmi összevetésben azonban inkább gyenge. Az elbizonytalanodás egyik oka az adóemelésekről hozott januári döntés, mivel így átlagosan 2 százalékkal csökken az amerikai háztartások jövedelme. Ezért ebben az évben valamelyest csökkenhetnek a fogyasztási kiadások' - fogalmaz a a Fidelity America Fund portfóliókezelője.

'A munkanélküliséget illetően kedvezőnek tűnik a trend' - mondja - 'ez azonban a részmunkaidős foglalkoztatottak emelkedő számának is köszönhető, ez a réteg főként a nyugdíjukat kiegészítő idősebb munkavállalókból áll. A munkanélküliek korrigálatlan száma így bizonyos mértékű alulfoglalkoztatottságot rejt, amely negatívan befolyásolhatja a növekedést.'

Az USA konjunktúrájának egyik legfontosabb húzóereje továbbra is az ingatlanpiac, amely az elmúlt években valószínűleg messzemenően kompenzálta a válság okozta veszteségeit. Mindenekelőtt azonban azt kell leszögezni, hogy az USA vállalatai pénzügyileg egészségesek. Ha javulnak a konjunkturális várakozásaik és rekordösszegű likvid eszközök folynak az új beruházásokba, az amerikai gazdaság erős hátszélben reménykedhet.

Az USA-részvények potenciálja a nyereségek növekedésében rejlik

'Mi következik mindebből az USA-részvényekre vonatkozóan?' - teszi fel a kérdést Adrian Brass. 'Az amerikai részvénypiac nincs túlértékelve, az értékelések megfelelnek az elmúlt 50 év átlagának. További emelkedés azonban elsősorban egyes vállalatok nyereségének növekedésétől, és nem a piac egészének további újraértékeléséből eredően várható' - mondja.

A kilátások most a szektorokat és a vállalatokat tekintve is igen eltérőek, nagymértékben nő az egyes papírok kiválasztásának jelentősége. Most kerülöm a bank-, ipari, energia- és közüzemi szolgáltatói szektor ciklikus részvényeit – nem utolsósorban azért, mert úgy gondolom, hogy a palagáz-boomból profitáló vállalatok már egyébként is felülértékeltek. Ipari oldalon főként a hadiipari vállalatokat fogják megviselni a kiadáscsökkentések.

'Ezek helyett olyan vállalatok részvényeibe fektetek majd, amelyek az USA-beli makrogazdasági környezettől függetlenül jól teljesítenek. Ilyenek egyrészt a defenzív papírok és ciklikus fogyasztási részvények, de igen kedvezőek jelenleg a média-, a szoftver- és a biotechnológiai vállalatok is. Legtöbbször ugyan a közepes kapitalizációjú szegmens vállalatait találom befektetésre érdemesnek, most azonban több nagy vállalatcsoport, pl. a Gilead, a Microsoft és a Pfizer részvényei is kedvezőnek tűnnek számomra.”- tudatta a Fidelity piaci krónikája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).