Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 21. 07:32, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem lesz követelőző az IMF

Nem lesz követelőző az IMF

Várhatóan „nem lesz nagyon követelőző” a költségvetéssel kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az új típusú együttműködésről folytatandó tárgyalásokon.

Jósolták hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik csaknem kétharmadosra taksálták az IMF és a kormány közötti megállapodás esélyét.

A JP Morgan Chase Bank londoni részlege által befektetőknek összeállított hétvégi felzárkózó térségi áttekintésben a ház elemzői azt jósolják, hogy a befektetői bizalomerősítést célzó, de államadósságot nem növelő új típusú együttműködés elővigyázatossági készenléti megállapodás formáját ölti majd, vagyis tartalmazni fogja „egy normál IMF-program szokásos előírásait”, benne egy szándéklevéllel és negyedéves lebontású teljesítménycélokkal, de folyósítási menetrend nélkül.

A JP Morgan londoni felzárkózó piaci elemzői közölték: nem gondolják, hogy „Magyarországnak sok további teendője lenne a költségvetési konszolidáció terén”, és – tekintettel az euróövezeti recesszió kibontakozására is – arra számítanak, hogy az IMF „viszonylag kevéssé lesz követelőző a költségvetési fronton”. A ház szerint ugyanakkor „valószínűleg vitatott terület lesz” a magyar kormánynak a bankszektorral kapcsolatos politikája.

A JP Morgan londoni részlegének közgazdászai közölték, hogy mindent egybevetve 65 százalék esélyt látnak egy új program aláírására a jövő év elején.

Erősítené a piaci bizalmat

A cég elemzőinek véleménye szerint egy új IMF-program erősítené a piaci bizalmat, emellett átláthatóbbá és következetesebbé tenné a gazdaságpolitikai döntéshozatalt.

A JP Morgan szakértői szerint az, hogy a forint 3 százalékot erősödött a tárgyalások bejelentése után, csökkenti az MNB-re az árfolyamvédelmi célú kamatemelés végett nehezedő nyomást. Az IMF-tárgyalások bejelentése után más nagy londoni házak is a JP Morgan véleményéhez hasonló – nem egy esetben szóhasználatukban is azonos – értékeléseket adtak a fejleményről.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő Londonban ismertetett állásfoglalása szerint egy új IMF-programnak több előnye lenne, gondoskodna például a költségvetési és a külső finanszírozásról – vagy legalábbis megteremtené ennek lehetőségét –, emellett erősíthetné a piaci bizalmat, valamint átláthatóbbá és következetesebbé tehetné a gazdaságpolitikai döntéshozatalt. A Fitch szerint a megállapodás egy új IMF-programról csökkenthetné a magyar államadós-besorolásra nehezedő, lefelé ható nyomást is.

A kormány rugalmas hitelkeretre fog törekedni

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni értékelésében azt jósolta, hogy mivel jelentős politikai fordulatról van szó, a kormány várhatóan arra fog törekedni, hogy az IMF-megállapodás részletei, „amennyire csak lehet”, illeszkedjenek a pénzügyi-politikai autonómiát hangsúlyozó eddigi „narratívához”. A ház szerint ez azt jelenti, hogy a kormány mindenekelőtt a kevés kondícióval járó rugalmas hitelkeretre (FCL) fog törekedni. Az Eurasia szakértői szerint a kormány pozícióját e törekvésében erősíti, hogy növekedtek a devizatartalékok, és a folyómérleg egyenlege többletet mutat.

A ház szerint valószínűtlen, hogy a magyar kormány belement volna a tárgyalásokba az IMF-fel, ha ennek ára további költségvetési kiigazítások bevezetése lenne, mivel a kormány már eddig is hitet tett a jövő évi költségvetési cél tartásához szükséges összes takarékossági intézkedés végrehajtása mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.