Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. November 19. 07:39, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Német belügyminiszter: az Iszlám Állam további támadásokat hajthat végre Európában

Német belügyminiszter: az Iszlám Állam további támadásokat hajthat végre Európában

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet Párizs után Európában máshol is elkövethet összehangolt és jól képzett terroristák által kivitelezett merényleteket - figyelmeztetett szerdán a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere Mainzban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) nemzetközi terrorizmussal foglalkozó konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség "Európában és Németországban is komoly, méghozzá nagyon komoly".

A célpontokat és a merényletek kivitelezését tekintve megállapítható, hogy az iszlamista terrorizmus átalakulóban van. Ezt jelzik a párizsi támadások is, amelyek magas fokú szervezettségről és az elkövetők alapos képzettségéről tanúskodnak.

Az eddigi adatok alapján a párizsi merényletek "az IÁ első összehangolt európai támadássorozatának az eredményét vagy annak egy részét" jelentik - mondta a belügyminiszter.

A BKA elnöke, Holger Münch azt mondta, hogy a fenyegetettség ugyan jelentős és más nyugati államok mellett Németország is az iszlamista terror célkeresztjében van, de hatóságoknak pillanatnyilag nincs tudomásuk tervezett németországi merényletről.

Ugyanakkor a harc az iszlamista terrorizmus ellen várhatóan hosszú lesz. "Nem sprintelésre, hanem hosszútávfutásra készülünk" - mondta a BKA elnöke.

A 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek azt jelentik, hogy az iszlamista terror Európában szintet lépett, korábban nem ismert minőségét ért el. A célpontok és az alkalmazott módszerek arra utalnak, hogy hosszú, alapos előkészítés, magas szintű konspiráció előzte meg a támadásokat - fejtette ki Holger Münch.

A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv vezetője óvott a terrorizmus és a menekültválság ügyének összekeverésétől. Mint mondta, már 120-nál is több "tipp" érkezett menekültektől és külföldi partnerszervezetektől arról, hogy az IÁ vagy más terrorszervezetek emberei szivároghatnak be Németországba a menekülthullámmal, de eddig a feltárt adatok egy esetben sem támasztották alá a feltételezéseket.

Az ellentétes irányú mozgásról, a Németországból Szíriába vagy Irakba utazó úgynevezett terrorturistákról - valamely terrorszervezethez csatlakozó németországi radikális iszlamistákról - elmondta, hogy 750 ilyen emberről tudnak, és közülük nagyjából 250-en már visszatértek.

A terrorturisták többnyire a radikális iszlamizmus legerősebb németországi irányzata, a szalafizmus hívei közül kerülnek ki. A szalafisták igyekeznek megkörnyékezni menedékkérőket, eddig 60 ilyen esetet jelentettek menedékkérőket befogadó állomásokról, szállásokról - mondta Holger Münch.

A kedd este Hannoverben terrorveszély miatt elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzésre utalva elmondta, hogy terrortámadások után, illetve nagyszabású tömegrendezvények előtt jelentősen emelkedik a hatóságokhoz érkező bejelentések, tippek száma, és ilyenkor nagyon nehéz elválasztani "az ocsút a búzától".

A hannoveri mérkőzés előtt azonban a hatóságok olyan értesülést kaptak egy tervezett merényletről, amelyet komolyan kellett venni - tette hozzá a BKA elnöke.

Kedden késő este Thomas de Maiziere Hannoverben sajtótájékoztatót tartott az alsó-szászországi tartományi belügyminiszterrel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, de szinte semmit nem árult el arról, hogy miért nem lehetett megrendezni a mérkőzést. Azt mondta, hogy az ügy hátterének megvilágítása "elbizonytalanítaná a lakosságot" és megnehezítené a hatóságok munkáját.

A szövetségi belügyminiszter szerdán sok bírálatot kapott ezért a nyilatkozatáért, a kritika szerint éppen a titkolózással okozott bizonytalanságot, félelmet a lakosságban.

"Meglehet, hogy így van" - reagált Thomas de Maiziere a bírálatokra egy szerda este sugárzott televíziós interjúban. A lakosság azonban a részletek ismerete nélkül is tudja, hogy egy válogatott mérkőzést csak nyomós okok miatt halasztanak el, a döntés alapját képező értesülés forrásának felfedése pedig nemzetbiztonsági érdekeket sértett volna - mondta a belügyminiszter. Annyit azonban elárult, hogy egy külföldi partnerszervezettől kapott információ alapján döntöttek az ügyben, és az értesülés a mérkőzéssel összefüggésben tervezett merényletre vonatkozott.

A belügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban egyebek között elmondta, nem lehet tudni, hogy a magas szintű terrorfenyegetettség időszaka Németországban évekig tart-e vagy hónapokig, de az biztos, hogy nem csupán néhány hétig.

Thomas de Maiziere korábban többször kifejtett nézeteit megismételve hangsúlyozta, hogy nem szabad összemosni a menekültválság és az iszlamista terrorizmus ügyét. A menekültválság kezeléséről bizonyos határok között, az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett lehet akár nagyon hevesen is vitatkozni, de a terror elleni harcban nemzeti egységre van szükség - mondta a konzervatív CDU politikusa.

Megerősítette, hogy eddig nem találtak arra utaló jeleket vagy bizonyítékokat, hogy terroristák szivárognak be a menekülthullámmal, és minden erre vonatkozó értesülésnek, információnak a legnagyobb alapossággal utánajárnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése