Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Nemzetközi szövetség alakult a műanyagszennyezés felszámolására

Nemzetközi szövetség alakult a műanyagszennyezés felszámolására

Vegyiáru- és műanyaggyártók, kereskedő és hulladékgazdálkodó cégek részvételével Alliance to End Plastic Waste (AEPW) néven nemzetközi szövetség jött létre a globális műanyagszennyezés visszaszorítására.

A szervezetben részt vevő Procter&Gamble keddi közleménye szerint az AEPW több mint 1 milliárd dollárt különít el műanyag-szennyeződések felszámolására. A keretet 5 éven belül 1,5 milliárd dollárra bővítik, továbbá új megoldásokat dolgoznak ki hulladékkezelésre és feldolgozásra.

A teljes műanyag-értékláncot lefedő kezdeményezés első projektjei közül kiemelték az integrált hulladékgazdálkodási rendszerek kialakítását, valamint az óceánok védelmét. Előbbit a települési önkormányzatokkal indítanák, utóbbi pedig a délkelet-ázsiai térségre összpontosítana, hiszen - mint írták - a térség öt országa bocsátja ki az óceánba jutó műanyagok 60 százalékát az Ocean Conservancy környezetvédő szervezet szerint.

A műanyagszennyezés visszaszorítását emellett információs és adatgyűjtési projektekkel, a helyi igényeket feltérképező nemzetközi együttműködésekkel is segítenék.

A szövetség munkája a következő hónapokban hulladékgyűjtő és hulladékkezelő beruházásokkal, újrafeldolgozó technológiák fejlesztésével, közösségi mozgósítással és felvilágosítással, valamint a környezetbe jutott műanyagok begyűjtésével folytatódik.

A közlemény szerint a szövetséget vezető David Taylor, a Procter&Gamble elnök-vezérigazgatója azonnali cselekvést sürgetett és csatlakozásra szólította föl minden érintett vállalatot. Antoine Frérot alelnök, a Veolia vezérigazgatója az összefogást azzal indokolta, hogy egy ország vagy cég sem tud önállóan megbirkózni a műanyagok újrahasznosításával. Az ehhez kapcsolódó közös erőfeszítések ugyanakkor hosszú távon megtérülnek - tette hozzá.

Az AEPW a Procter&Gamble mellett a BASF, a Berry Global, a Braskem, a Chevron Phillips Chemical Company LLC, a Clariant, a Covestro, a Dow, a DSM, az ExxonMobil, a Formosa Plastics Corporation USA, a Henkel, a LyondellBasell, a Mitsubishi Chemical Holdings, a Mitsui Chemicals, a NOVA Chemicals, az OxyChem, a PolyOne, a Reliance Industries, a SABIC, a Sasol, a SUEZ, a Shell, a SCG Chemicals, a Sumitomo Chemical, a Total, valamint a Veolia és Versalis csatlakozásával jött létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.