Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Március 23. 05:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány

NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány

A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben.

A projekt célja, hogy a kulturális intézmények minden megyében gondolkodjanak el azon, hogyan tud hozzájárulni a népmese a gyerekek személyiségének, képzelőerejének fejlődéséhez - mondta el a program szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter emlékeztetett: pszichológusok bizonyították, hogy sokkal gazdagabb azoknak a gyerekeknek a képzelőereje, vizuális világa, akik nem csak kész vizuális világgal együtt kapnak meséket.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára hozzátette: a kiírásnak köszönhetően EU-s forrásból épülhetnek országszerte NépmesePontok.

Schanda Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára közölte: a kormány célja, hogy a köznevelést kiegészítő, tanulást segítő szolgáltatások, új tanulási formák jöjjenek létre, amelyek középpontjában a magyar hagyomány, a magyar tudás és a magyar népmese áll.

Kulturális intézmények bevonásával a kormány azt szeretné elérni, hogy lehetőleg minden magyar gyerek találkozzon a magyar népmesékkel - jegyezte meg.

A NépmesePontok többek között műhelyfoglalkozások, művészeti alkotócsoportok, élőszavas mesemondás, kompetenciafejlesztő táborok, mesemondó, meseíró és meseillusztrációs versenyek, de az egész család részvételét biztosító programok megvalósulását is lehetővé teszik, a projekt támogatja továbbá szakemberek képzését, továbbképzését is.

Schanda Tamás beszámolója szerint erre a célra a kormány csaknem 1,2 milliárd forintot különített el, egy-egy intézmény 30 millió és 80 millió forint közötti összegre pályázhat március 27-től; a projekt végrehajtási ideje 36 hónap.

Megyénként legfeljebb három, településenként egy pályázat nyerhet - közölte az államtitkár.

Helmich Katalin, a Mesemúzeum szakmai vezetője elmondta, hogy a pályázat kapcsán már számos intézmény kereste meg tapaszalatszerzés céljából a Petőfi Irodalmi Múzeum fililáléjaként ötödik éve működő, tabáni Mesemúzeumot.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzáfűzte: intézményük tíz éve foglalkozik azzal, hogy az élőszavas mesemondás tradícióit, technikáit tanítsa, és az érintettek bevonásával kidolgoztak egy népmese programot is.

Az MTI kérdésére válaszolva Kelemen László közölte: a NépmesePont projekt során támogatásban részesülő intézményeknek vagy szervezeteknek együttműködési megállapodást kell kötniük a Hagyományok Házával.

Az EFOP-3.3.4-17 kódnévvel kiírt pályázat részleteivel kapcsolatban a https://www.palyazat.gov.hu/efop-334-17-a-npmese-anyanyelvi-kompetenciafejleszt-szerepnek-erstse-az-informlis-s-non-formlis-tanulsban honlap nyújt részletes információkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.