Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. Március 01. 07:11, csütörtök | Külföld
Forrás: OrintPress

Népszavazás lesz az íreknél az EU fiskális paktumáról

Népszavazás lesz az íreknél az EU fiskális paktumáról

Az ír miniszterelnök, Enda Kenny tegnap bejelentette, népszavazást fognak kiírni az EU fiskális paktumáról. Az EU tagállamok január végén döntöttek a fiskális paktumról, amit Nagy-Britannia és Csehország nem írt alá.

A megállapodás az eurozóna országaira vonatkozik, a 17 eurót használó ország közül 12-nek kell ratifikálnia, de az ebből kimaradó országok nem létesülhetnek az újonnan megalkotott Európai Stabilitási Mechanizmus segélyalapjából.

Írországot alkotmány köti, hogy népszavazáson döntsön minden, az EU alapszerződést érintő változásról - írják a Quaestor elemzői.Közben a Nemzetközi Valutaalap átutalta Írországnak a 2010-ben megadott mentőcsomag újabb, 3,2 milliárd eurós részletét. Az IMF ezzel már összesen több mint 16 milliárd eurót utalt át. Írország 2010 novemberében kapott 67,5 milliárd eurós mentőcsomagot az Európai Uniótól, illetve a Valutaalaptól. Írország azért kért támogatást, mert adóssága finanszírozhatatlanná vált , miután az ingatlanpiaci buborék összeomlása jelentős veszteségeket okozott a szigetországi bankrendszernek, és ezeket a veszteségeket a kormány állta.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.