Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 27. 14:48, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nincs is euróválság?

Nincs is euróválság?

Jean-Claude Juncker szerint nem fenyegeti veszély az eurót, és válság csupán egyes euróövezeti tagállamokban van. Ugyanakkor az integráció erősítésére van szükség.

Az Inforadio nevű berlini közszolgálati rádiónak Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek állandó tanácsának (Eurogroup) elnöke elmondta: nincsen rendszerszintű válság az euróövezetben, a tíz éve készpénz formájában is bevezetett közös fizetőeszköz kiállta az idők próbáját.

Jean-Claude Juncker szerint erős, válságtűrő szerkezetet alkottak meg a valutaunió megalapításakor. A stabilitás fenntartásához szükséges eszközök „kezdetektől fogva rendelkezésre állnak”, ezért nem a rendszert kell kritizálni, hanem „azokat a kormányokat, amelyek nem tartották be az előírásokat”.

A tagállami szinten jelentkező válságtünetek kezelésére is vannak eszközök, most már csak alkalmazni kell ezeket. „Újabb szabályokat alkotni és új szerződéseket kötni nem elég. Szigorú államháztartási konszolidációra van szükség, ami ugyan késéssel, de már elkezdődött” – mondta Jean-Claude Juncker.

Hozzátette: a jelenlegi helyzet nagyban hasonlít az euró bevezetésének idejéhez, hiszen most is az integráció mélyítésére és az összetartás erősítésére van szükség Európában, mert a következő évtizedekben egyre inkább csökken a kontinens jelentősége a világgazdaságban, ezt pedig csak az összefogással lehet ellensúlyozni.

Hasonlóan fogalmazott a közelmúltban többek között Helmut Schmidt volt német kancellár is, aki a német szociáldemokrata párt decemberi kongresszusán kifejtette: „2050-ben minden egyes európai nemzet csupán egy töredékét teszi majd ki a világnépesség egy százalékának. Ebből következően az integráció az európai nemzetállamok hosszú távú stratégiai érdeke.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére