Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 27. 07:51, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nőtt a befektetési célú lakásvásárlások száma

Nőtt a befektetési célú lakásvásárlások száma

Tavaly a szeptember és december közti időszakban megugrott a befektetési céllal vásárlók aránya és a trend 2012 januárjában is folytatódik.

A Duna House elemzése szerint a végtörlesztés hatására csökkenő lakásárak és a bizonytalan gazdasági környezet sok befektetési célú vásárlót vonzott az ingatlanpiacra, így arányuk a múlt hónapban már elérte a 24 százalékot, januárban pedig eddig a 31 százalékot az összes vevő közül.

A vevők valamivel több, mint fele budapesti lakást vásárolt, a Duna House ezeket vizsgálta. Természetesen a fővárosi kerületek között is kialakult egy népszerűségi rangsor a befektetők körében, melyet a 7. kerület vezet. Az összes ilyen céllal elkelt budapesti lakás közül ez 13 százalékot tesz ki.Az 5 legnépszerűbb kerület listáján a második a 14. kerület, ezt követ a 11. a 13. és a 9. kerületek. (Ez utóbbi nagyon magas átlagértéket mutat, ennek az oka, hogy a megvett lakások fele 2000 után épült új, vagy újszerű ingatlan.) A budapesti befektetői vásárlások átlagára egyébként 13,3 millió, méretét tekintve pedig 50 négyzetméteres. Legintenzívebben, vagyis a vevők harmadában a harmincasok vásárolnak ilyen céllal, átlagban valamivel 10 millió fölött. A legdrágább átlagárban, 12 millió körül az 50-esek vesznek.

Vagyis a vállalkozói kör teszi ki a legnagyobb részt, ráadásul 210 ezer Ft-os átlag négyzetméter árral. Őket csak a felső vezetők előzik meg, akik a legnagyobb és legdrágább lakásokat veszik befektetésre, itt az átlag négyzetméter ár már 286 ezer Ft. A vevők közel harmada tehát befektetésre vásárol és láthatóan nem klasszikus „befektető”, hanem a lakosság különböző korú és státuszú szereplői, akik meglátták az ingatlanpiacban rejlő pillanatnyi lehetőségeket. Az ingatlan bérbeadása állapottól és helytől függő, de 7,5-10 százalék közötti hozamra képes, ami felülír minden banki befektetést. Ezen felül jó inflációkerülő megoldás és az árak is emelkedni fognak, igaz nehéz megjósolni, hogy ez mikor következik be. A végtörlesztés végével így nem áll meg újra az ingatlanpiac, feltehetően még pár hétig intenzíven pörög, így aki eladáson gondolkodott a közeljövőben, annak lehet, hogy érdemes előrehozni a szándékát, hiszen ebben a rövid intervallumban könnyebben vevőre találhat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.