Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Nőtt a gyermekvállalási hajlandóság Magyarországon

Nőtt a gyermekvállalási hajlandóság Magyarországon

Nőtt a gyermekvállalási hajlandóság Magyarországon: a termékenységi arányszám 2015-ben 1,44 volt, 15 százalékkal magasabb, mint négy évvel korábban

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Kaposváron.
Novák Katalin a somogyi megyeszékhely önkormányzata által szervezett családügyi konferencián tartott előadásában kifejtette, hogy az 1,44-os mutató azt jelenti, 100 családban 144 gyermek született, s ezzel Magyarország Törökország után a második legnagyobb termékenységimutató-növekedést érte el Európában.

Mintegy kétszáz tagú hallgatósága előtt hangsúlyozta: okot ad az optimizmusra az is, hogy a házasságkötések száma a 2002 és 2010 közötti 23 százalékos csökkenés után 2010 és 2015 között 30 százalékkal, 45 ezer 900-ra nőtt, azóta pedig még dinamikusabban emelkedik.

"A tendencia a fiatalok jövőbe vetett nagyobb bizalmaként értékelhető" - mondta.

Novák Katalin a családpolitikai célok elérése szempontjából komoly eredménynek nevezte a foglalkoztatásnak az elmúlt években tapasztalt bővülését és a munkanélküliség csökkenését.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a mostani népesség megtartásához legalább 2-es, sőt a demográfusok szerint inkább 2,3-2,4-es mutató kellene, ezért arra ösztönzi a családokat, hogy kettőnél több gyermeket vállaljanak.

Az államtitkár hozzátette: ezt nehezíti, hogy kitolódik a gyermekvállalás időpontja, a párok kicsúsznak az időből, a második-harmadik gyerek születését gyakran termékenységi problémák akadályozzák meg.

A nők 2000-ben még átlagosan 25 éves koruk fölött hozták világra első gyermeküket, ma viszont már 28 évesnél idősebben, az átlagos gyermekvállalási életkoruk pedig másfél évtized alatt 27-ről 30 évre emelkedett - közölte. Hozzátette, a férfiak első gyermeke átlagosan 32-33 éves korukban születik, az ő átlagos gyermekvállalási életkoruk 34 év.

Novák Katalin megjegyezte, hogy az illegális migráció demográfiai adatokkal is magyarázható. Európa népessége nem tudja a saját erejéből fenntartani magát, ugyanakkor Afrika egyes, a "migrációs hullám kibocsátásáért felelős" országaiban 4-es, 6-os a termékenységi arányszám.

"Ha nem akarjuk külső erőforrásokból megoldani a demográfiai problémát, a belső erőforrásokra kell hagyatkozni" - fogalmazott.

Ezzel összefüggésben hangoztatta: a kormány elkötelezett a családpolitika iránt, arra törekszik, hogy Európa legbőkezűbb családtámogatási rendszerének működtetésével segítse a családokat.

Ezt az elkötelezettséget jelzi, hogy Magyarországon a GDP-arányos költségvetési ráfordítás a családpolitika tekintetében 4 százalék felett van, messze meghaladva az OECD-államok 2,55 százalékos átlagát - emlékeztetett.



Novák Katalin a családok otthonteremtését, a gyermekvállalási tervek megvalósítását segítő, egyúttal a gazdaság élénkítését szolgáló családi otthonteremtési kedvezményről (csok) szólva közölte, eddig mintegy ötvenmilliárd forinttal 25 ezer családot támogattak, támogatnak.

A gyermekvállalást segíti emellett a gyermekétkeztetés kiemelt dotációja, a család és a munkahely összeegyeztetésének problémáira megoldásként pedig olyan lehetőségek szolgálnak, mint a gyes harmadik éve, a gyed extra, a munkahelyvédelmi akció, a részmunkaidős foglalkoztatás támogatása - tette hozzá.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy Kaposváron is a legfontosabb cél a születések számának növekedése, s az, hogy akik a városba születtek, ott felnőttként is jól érezzék magukat.

Bejelentette: Kaposvár jövőre a jelenlegi támogatási rendszeren túlmenő "kismamaprogramot" vezet be, amelyre évi százmillió forintot fordít. A részleteket ez év végére dolgozzák ki, a terveik szerint a gyermekvállaláshoz kapcsolódóan magasabb támogatást adnának lakásvásárláshoz, bővítéséhez, építési telek vásárlásához.

A politikus közölte, kiterjesztik a kismamabérletre jogosultak körét, anyagilag segítenék a lombikbébiprogramban való részvételt, s egy éven át havi százezer forinttal egészítenék ki a fizetését azon hiányszakmák képviselőinek, akiknek a munkájára kaposvári cégek igényt tartanak.

Tegyünk annak érdekében, hogy a népesség csökkenését, a társadalom elöregedését ne kényszerbetelepítéssel megállítsuk és megfordítsuk - hívta fel hallgatóságát a polgármester.

Címkék: baba, gyermekvállalás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.