Városlista
2022. október 3, hétfő - Helga

Hírek

2016. December 20. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Nőtt az irkutszki kozmetikai készítmény miatti alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma

Nőtt az irkutszki kozmetikai készítmény miatti alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma

A városi ügyészség közlése szerint 49-re nőtt hétfő estére az irkutszki (Szibéria) alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma, 57 embert szállítottak kórházba.

A tragédia miatt Dmitrij Berdnyikov polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban. A novo-lenyinói lakónegyedben, ahol a legtöbb haláleset történt, a hatóságok munkatársai lakásról lakásra járva figyelmeztették a lakosokat a mérgezés veszélyére, különös tekintettel a legszegényebbekre. Felkeresték a hajléktalanok menedékeit is.

Az áldozatok, köztük több elszegényedett alkoholista, egy Bojarisnyik (galagonya) elnevezésű, szesztartalmú kozmetikai készítményből fogyasztottak a hétvégén. A vizsgálat megállapította, hogy a fürdő-testápoló szer mérgező metilalkoholt és fagyálló folyadékot is tartalmazott. Az áldozatok többségénél azonnal beállt a halál.

A Bojarisnyik és más alkoholtartalmú, nem élelmiszer jellegű termékek árusítását Irkutszkban mind az élelmiszer-, mind a háztartási áruházakban betiltották.

A tragédia miatt a készítmény hét gyártóját és forgalmazóját őrizetbe vették. A hatóságok megállapították, hogy a veszélyes szert több mint 200 helyen árusították Irkutszkban. A készítményből, amelynek címkéjén egyébként feltüntették, hogy kizárólag külső felhasználásra alkalmas, az elárusítóhelyeken több mint 500 litert lefoglaltak.

A rendőrség megtalálta a mérgező terméket előállító titkos üzemet, és ott 47 kannányi metilalkoholt tartalmazó folyadékot foglalt le. A címkén feltűntetett szentpétervári gyártó 2008 óta nem létezik.

A készítményen ugyanakkor az szerepelt, hogy az összetétele 93 százalékban etilalkoholból, illetve galagonyakivonatból, citromsavból, glicerinből és dietil-ftalátból áll. Sajtóértesülések szerint a testápoló előállítói nem tudtak arról, hogy az általuk a gyártáshoz megrendelt etilalkohol helyett metilalkoholt kaptak.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök felszólította a belügyminisztériumot, hogy lépjen fel az illegális alkoholkereskedelemmel szemben. Felháborodásának adott hangot, hogy alkoholtartalmú készítményekhez gyógyszerárusító automatából is hozzá lehet jutni. A történtekről Vlagyimir Putyin elnököt is tájékoztatták.

Alekszandr Hloponyin miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a kormány már előkészített több, az alkoholtartalmú termékek forgalmára vonatkozó törvénytervezetet. A jogszabálytervezetek értelmében az alkoholos készítmények eredetét az előállításuk helyétől lehet majd követni, megszigorítják a forgalmazásra vonatkozó jogszabályokat, illetve minden alkoholtartalmú terméket egyformán meg fognak adóztatni.

A szeszesitalok forgalmazását felügyelő Roszalkogoregulirovanje szerint az oroszok évi 170-250 millió liter szesztartalmú orvosi, kozmetikai vagy egyéb vegyszert isznak meg. A fogyasztás évi 20 százalékkal nő. A BBC orosz nyelvű szolgálata szakértői becslésre hivatkozva azt állította, hogy az orosz lakosság több mint 10 százaléka fogyaszt rendszeresen nem szeszesitalként forgalmazott alkoholt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 02. 10:57, vasárnap | Külföld

Ötven fölé emelkedett az Ian-hurrikán halálos áldozatok száma

Az Ian-hurrikánhoz köthető halálesetek száma Floridában meghaladta az 50-et, Észak-Karolinában szombaton négy halálos áldozatot követelt a trópusi ciklon.

2022. Október 01. 06:00, szombat | Külföld

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be arra, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

2022. Szeptember 30. 13:26, péntek | Külföld

Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak fogják tekinteni

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az \"új területeire\" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.