Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Május 27. 14:53, péntek | Belföld
Forrás: mti

Növekszik a migrációs nyomás a magyar-szerb határon

Növekszik a migrációs nyomás a magyar-szerb határon

Folyamatos és növekvő migrációs nyomás érzékelhető a magyar-szerb határon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Bakondi György elmondta, alapvetően az erőszakos - azaz a kerítés megrongálásával járó - tiltott határátlépési kísérlet a jellemző.

Az embercsempészet is erősödött, az esetek egy része nem a magyar határ átlépésére irányul, hanem Macedóniából Szerbiába szállítják a migránsokat személyenként ezer euró körüli összeg ellenében - tette hozzá.

Közölte, naponta 250-300 migráns tartózkodik Belgrádban.

Bakondi György szólt arról, hogy az Európai Unió a befogadásra, integrációra és a szétosztásra, a kényszerbetelepítésre összpontosít. Sokkal lassabban zajlik annak a rendszernek a kialakítása, amelynek révén a migránsokat a saját országukban tartanák, nem kellő dinamizmussal változik a határvédelem, továbbá nem szilárdult meg még az önként hazatérni akarókkal kapcsolatos úgynevezett repatriálási rendszer - mondta.

Kitért arra, hogy Magyarország - rendőri erők küldésével - jelenleg Macedóniában és Görögországban vesz részt határőrizeti feladatok ellátásában.

Elmondta, Görögországban jelenleg több mint 54 ezren tartózkodnak, az országba naponta 20-60 migráns érkezik. A dél-olaszországi partokhoz érkezők 90 százaléka Líbiából indul. Naponta 2-3 ezer migráns próbál a dél-olaszországi partokra eljutni.

A prognózis szerint az idén csaknem 450 ezer migránsra számítanak ezen az útvonalon - jelezte.

Bakondi György hozzátette, hogy a macedón határnál, az Idomeninél kialakult sátortábor felszámolása után több mint négyezer migráns "eltűnt". A tipikus migrációs útvonal Szerbiába tart, és a magyar-szerb határon végződik - jegyezte meg.

Közölte, az idén 17 052 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon. Ebből 4102-t tranzitzónában adtak be. Jelenleg a szerb szakaszon két tranzitzóna működik, itt 230 ember kapott nemzetközi védelmet. A Belügyminisztérium tervezi, hogy Ásotthalom térségében egy újabb tranzitzónát is kialakít.

A főtanácsadó elmondta, hogy a magyar rendőrség tavaly 1176, az idén eddig 121 embercsempészt fogott el. Az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatos bűncselekmények miatt a bíróság 2698 migráns esetében hozott kiutasítási döntést. E migránsok közül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál 1667 ember nyújtott be menekültkérelmet. Őket nyitott befogadóállomásokon helyezték el, 1031-en viszont nem kértek menedékjogot, közülük eddig 516 embert kiutasítottak.

Bakondi György megemlítette azt is, hogy Ausztriában, Németországban és Finnországban szigorították a migráció területére vonatkozó egyes jogszabályokat.

A sajtótájékoztatón bemutatott táblázat szerint az "erőszakos tiltott határátlépések" száma márciusban 3300 volt, míg áprilisban ez a szám már 4200-ra növekedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;