Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 02. 17:59, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Adócsalási vád - Orbán: az adócsalóknak börtönben a helyük

OGY - Adócsalási vád - Orbán: az adócsalóknak börtönben a helyük

Aki adót csal, annak börtönben a helye - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a parlamentben Vágó Gábornak válaszul. Az LMP-s képviselő Horváth András volt adóhatósági munkatárs ezermilliárd forintos adócsalásról szóló állításairól kérdezte a kormányfőt az azonnali kérdések órájában.

Vágó Gábor arról érdeklődött a pártelnök-miniszterelnöknél, hogy támogatja-e a Fidesz az LMP által szorgalmazott parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, továbbá van-e terve a kormányoldalnak az adócsalások csökkentésére.
Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni, ez alól senki sem bújhat ki, "lehet kicsi vagy nagy, magyar vagy nemzetközi cég", a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak - hangsúlyozta válaszában Orbán Viktor.
Hozzátette, hogy akinek törvénytelenségről van tudomása, jelentse be, és a hatóságok ki fogják vizsgálni, "az erre szóló utasításokat ez esetben is megkapták". Az országgyűlési vizsgálóbizottságról a miniszterelnök azt mondta, hogy a politikai felelősség megállapítása akkor következhet, ha a hatóságok megállapítottak jogi felelősséget, ez a helyes sorrend.
Felhívta egyúttal a figyelmet arra, hogy a számvevőszék vizsgálja ellenőrzései során a jogszabályok betartását, valamint azt, hogy az adóhatóság a büdzsé érdekét szem előtt tartva járt-e el.
A szocialista Gőgös Zoltán arról beszélt, az áfacsalási ügy is rámutat arra, hogy csökkenteni kell a visszaélési lehetőségeket, elsősorban a gyors felhasználású termékeknél. Ezért, mondta, meg kell győzni az Európai Uniót, hogy a cukor és a vas esetében is járuljon hozzá a fordított áfa bevezetéséhez. Ám az MSZP-s politikus szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése is szükséges a visszaélések megszüntetéséhez.
Orbán Viktor válaszul felidézte, hogy a kormány a gabonaszektorban már bevezette a fordított áfát, és a napokban a cukor esetében is jelezték ezt az igényt az Európai Bizottságnak. Januártól pedig az élő és a félsertés forgalmi adója csökken öt százalékra.
A kormányfő ugyanakkor jelezte: további áfacsökkentésre most nincs lehetőség. Amit a gazdaság megtermelt, elköltöttük a kiskeresetűek adókedvezményére, a munkahelyvédelmi akciótervre, a gyed extrára és a húszszázalékos rezsicsökkentésre - mondta, hozzátéve, áfacsökkentésre akkor lesz mód, ha a gazdaság nagyobb ütemben nő, mert hitelből többé nem finanszíroznak szociális kiadásokat. Ezért, javasolta, később térjenek vissza erre.
Egyúttal megemlítette: az élelmiszerek most 27 százalékos áfakulcsát a szocialista kormányok emelték fel 12-ről 25 százalékra.
A Jobbik elnök-frakcióvezetője az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban tett fel kérdést a kormányfőnek. Vona Gábor arról érdeklődött, mikor állhat fel az üggyel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság.
Orbán Viktor megígérte egy olyan vizsgálóbizottság létrehozását, amely a külföldi befolyásolási kísérletek felderítésével foglalkozik.
Az ugyancsak jobbikos Volner János azt mondta: a Fidesz a vállalkozásoknál ígért egymillió új munkahelyet, nem arról volt szó, hogy Magyarország az egymillió közmunkás országa lesz. Ezzel szemben csökkent a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók száma, a kormány pedig a foglalkoztatottsági adatokat kozmetikázza a közmunkaprogramokkal, amelyekben a hat órát dolgozók 37 ezer forintot keresnek.
A miniszterelnök azt mondta: minden adat szerint nőtt a versenyszférában alkalmazottak száma a kormányváltás óta.
Szerinte a jobbikosoknak "a magyar realitásokról nagyon kevés fogalmuk van", ha azt gondolják, hogy a közmunkások nagy részét tudnák alkalmazni a vállalkozások. Úgy fogalmazott: a téli közmunkaprogramban írni, olvasni és alapvető civilizációs normákra tanítják a résztvevőket. Ezek az emberek nem fognak laboratóriumban, fehérköpenyes munkát végezni, de a kormány lehetőséget tud nekik arra, hogy a segély helyett munkabérből éljenek, és ezért megbecsülést érdemelnek - jelentette ki.
Szél Bernadett (LMP) a kormány nukleáris fejlesztési terveiről kérdezett. Firtatta, hogy miért Japánban beszélt minderről a miniszterelnök, technológiai segítséget várva, miközben az ázsiai országban máig nem sikerült elhárítani "az egész bolygót fenyegető nukleáris katasztrófát". Rákérdezett arra is, milyen felhatalmazás alapján jár el ebben az ügyben a kormány.
Orbán Viktor közölte: egy 2009-ben 95 százalékos többséggel elfogadott országgyűlési határozat előzetes elvi felhatalmazást adott arra, hogy megkezdjék a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséhez szükséges előkészületeket, így emögött összpárti konszenzus van.
Szél Bernadett azt mondta, a kormányfő "teljes tévedésben van", mert a határozat nem a bővítésre ad lehetőséget, csak a lehetőség felmérésére, a lakosság 62 százaléka (orosz részévétel esetén 70 százaléka) pedig elutasítja a paksi bővítést.
Viszonválaszában a kormányfő az EU energiaügyi biztosát idézte: az atomenergia-mentes áramellátás Európában nem kivitelezhető.
Az MSZP-s Lukács Zoltán arról faggatta a miniszterelnököt, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalt egy olyan cég építette át, amelynek tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett offshore társaság.
Válaszában Orbán Viktor elmondta, a kormányzati munkát végző szervek egy épületben történő elhelyezése évi százmillió forint megtakarítást hozhat. Az átépítést végző cég magyar jogi személy, magyar cégnyilvántartásban szerepel, tevékenysége után Magyarországon adózik. A vállalat tulajdonosa valóban egy Cipruson bejegyzett cég, ami a közbeszerzési törvény szerint kizáró oknak minősül. A vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a kivitelező semmilyen munkára nem szerződött le külföldi céggel, saját anyavállalatával sem - ismertette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során