Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2019. Október 06. 00:00, vasárnap | Helyi

Október: Őszhó, Magvető hava, Mindszent hava

Október: Őszhó, Magvető hava, Mindszent hava

Az október igazi őszi hónap, a szüret ideje

A fákról lehullanak a levelek, a hónap végére az utolsó költöző madarak is elrepülnek. Az őszi munkák folytatódnak a kertekben, a szántóföldeken, megkezdődik a szüret.
Október 1. – Hedvig napja Az őszi lombhullás kezdete. A szabadban tartott szarvasmarhákat ekkor hajtják téli szálláshelyükre.
Október 4. – Assisi Szent Ferenc napja Assisi Szent Ferenc, a ferences rend megalapítója 1181-ben született, s az evangéliumi szegénységet, alázatosságot hirdette. Egyes vidékeken úgy tartja ahagyomány, hogy Ferenc hete a legalkalmasabb a búzavetésre; ha Ferenc nap előtt vetik el a búzát, az gazos, gyomos lesz.
Október 15. – Szent Teréz napja Teréz napja sokfelé dologtiltó napot jelentett az asszonyoknak: nem moshattak, kenyeret sem süthettek. Sok vidéken szüretkezdő napot jelentett. E nap környékén szokott beköszönteni hazánkban a vénasszonyok nyara: ilyentájt a hűvös, de nem fagyos éjszakákatlangymeleg, napos, kellemes nappalok követik. Ez a kellemes időszak igen kedvező a szüretelőknek, és a lakodalmasoknak.
Október 16. – Gál napja A halászat befejező napjának tartották. Ekkor vetették ki utoljára a hálójukat a halászok, mert utána a halak a folyómeder mélyére ássák magukat, halat fogni már nem lehet. Gál napja a makk érésének kezdete is.
Október 18. – Lukács napja A gesztenyeszüret ideje. Pécsváradon e napon leányvásárt is tartottak. Itt választották ki a legények leendő párjukat, ezért figyelték a lányok járását, viselkedését.
Október 20.—Vendel napja Szent Vendel a magyar néphagyomány szerint a pásztorok, a juhászok és a jószágtartó gazdák védőszentje. E napon nem fogták be az állatokat, és nem hajtották vásárra sem.
Október 21. – Orsolya napja Dunántúlon, a Somló-hegy környékén szüretkezdő nap. A káposzta, a kerti vetemények betakarításának napja is. Időjárásjósló nap: azt tartották, ha szép az idő, karácsonyig enyhe marad.
Október 26.—Dömötör napja Hazánk keleti felében Szent Dömötör a pásztorok oltalmazója, ezért Dömötör napja is pásztorünnep. Van, ahol juhászújévnek is nevezték ezt a napot, mert ekkorszámoltak el a juhászok a gazdáikkal, és ekkor újították, vagy szüntették meg a szolgálataikat. A Dömötör napi hideg szelet a kemény tél előjelének tartják.
Október 28.—Simon-Júdás napja Tokaj-Hegyalján, ahol sokáig érik a szőlő, a hagyományszerint e napon kezdték a szüretet. A szüreti szokások a szőlőszedés utolsó napjához kötődnek.Közvetlenül a szüret után gyakori a szüreti felvonulás, majd az ezt követő szüreti bál.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 16. 00:00, vasárnap | Helyi

Szóljon bele Ön is!

2020. Február 15. 00:00, szombat | Helyi

Piaci körkép

Gyógyító méz: melyik fajta mire jó?

2020. Február 14. 08:38, péntek | Helyi

A Valentin nap története

A Bálint-nap, vagy Valentin-nap a szerelmesek napja, ám eredete rendkívül bizonytalan, akárcsak azon keresztény ünnepek sokasága, amelyek valamilyen római kori rítushoz kapcsolódnak

2020. Február 10. 12:33, hétfő | Helyi

Fokozott figyelemmel közlekedjenek erős szélben

Viharos szélre kell számítani az ország több megyéjében.