Városlista
2022. október 3, hétfő - Helga

Hírek

2013. December 19. 14:29, csütörtök | Belföld
Forrás: pannonmedia.hu | Füssy Angéla

Olaszfaluban fehér lesz a karácsony

Olaszfaluban fehér lesz a karácsony

Olaszfalu az egyetlen település a régióban, amit ma is legalább 20 centis friss hótakaró fed. A faluban harmadik napja esik a hó megállás nélkül, vagyis pontosabban csak a falu egyik felében.

A különleges jelenséggel a 82-es út olszfalui elágazójánál találkozhatunk, egészen a falu közepéig, ott aztán mintha elvágták volna… újra csak dér, zuzmara. A település lakói csak találgatnak, mi lehet az oka a kitartó havazásnak. Bár az eplényi sípálya munkatársa ezt cáfolta, a meteorológusok szerint is összefüggés van a hóágyúzás és az Olaszfalut borító hótakaró között.

Nem ez az első alkalom, hogy míg a megye többi településén száraz és szürke a tél, addig Olaszfaluban szakad a hó. Kovács Győző, a veszprémi Szikla meteorológusa szerint arról van szó, hogy a hóágyúzáskor úgynevezett kondenzációs magvak keletkeznek, amit a térségben uralkodó enyhe déli áramlat éppen Olaszfalu fölé visz. A nedves páradús levegőből pedig hópelyhek képződnek.

Olaszfaluban sokan örülnek a télnek, azt mondják, ők már csak legyintenek a meteorológiai előrejelzésekre, melyek száraz, fekete karácsonyt jósolnak, mert, hogy falujukban biztosan fehérek lesznek az ünnepek.

Mivel azonban a húsz centis hó miatt utakat, udvart takarítani, lapátolni is kell, akad, aki bosszús a furcsa olaszfalui havazásra.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 03. 06:00, hétfő | Belföld

Egyre szárazabb időre lehet számítani a héten, sok napsütéssel és melegedéssel

A jövő hét elején még felhőátvonulások várhatók, de szerdától napos időre lehet számítani, erősödik a nappali felmelegedés és a legmagasabb hőmérséklet 18-23 fok között alakul.

2022. Október 03. 06:00, hétfő | Belföld

Adathalászati kísérlet miatt figyelmeztet az MKB Bank

Az MKB Bank ügyfeleit célzó adathalász kísérletekre figyelmeztetett a pénzintézet az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, a legújabb módszerrel a Google keresőjében hirdetik a csalók oldalaikat.

2022. Október 02. 11:07, vasárnap | Belföld

Helikopteres tanfolyam miatt hétfőtől nagyobb zaj várható Veszprém és Somogy megyében

Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).