Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 06. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Olcsó és gyors teszt a csecsemők szívbetegségének szűrésére

Olcsó és gyors teszt a csecsemők szívbetegségének szűrésére

Egy új teszt segítségével rengeteg olyan újszülött életét menthetnék meg az orvosok, akik veleszületett szívfejlődési rendellenességgel jöttek a világra.

A The Lancet című folyóiratban megjelent cikk egy 20 055 újszülött vizsgálatával elkészült tanulmányt mutat be, amely során a kicsik véroxigén szintjét a születés után rögtön ellenőrizték. Az eredmények szerint a módszerrel sokkal hatékonyabban szűrhetőek a szívrendellenességek, mint az eddig használt vizsgálati módszerekkel.

Az ilyen fejlődési hibákat a terhesség alatt az ultrahangos vizsgálatokon figyelik, illetve a szülés után az orvos a mellkas meghallgatásával próbálja kiszűrni őket. Ezeknél a módszereknél tűnik hatékonyabbnak az oxigénszint ellenőrzése.

A veleszületett szívproblémák körülbelül minden 145 csecsemőből egyet érintenek. Esetükben életbevágó lehet a probléma korai felismerése, ami azonban a hagyományos módszerekkel nem mindig sikerül. A tudósok ezért szorgalmazzák az új módszer bevezetését, amire az Egyesült Államok néhány államában már sor került, és az eljárás sikeresen működik.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: teszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.