Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 05. 07:04, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Olcsóbb az új SZÉP-kártya az utalványokhoz képest

Olcsóbb az új SZÉP-kártya az utalványokhoz képest

Évi legfeljebb 450 ezer forint tölthető fel a SZÉP-kártya három 'zsebébe', amelyekből üdülésre, meleg ételre és egészségmegőrzésre lehet majd költeni.

A szállodákat kiemelte a szabályozás, ugyanis náluk mindhárom zsebből lehet majd fizetni. A cégek számára olcsóbb megoldást hoz az új béren kívüli juttatás.

Január 1-jén életbe lépett a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) új szabályozása. Az új cafeteriaelem egy olyan adókedvezményes kártya, amely meleg étkezésre, üdülésre és egészségmegőrzésre is használható.

Körtvélyessy László, a kártya bevezetéséért felelős miniszteri biztos azt mondta a K&H Bank sajtótájékoztatóján, a három terület, amely a kártya 'zsebeinek' nevezett, a legkedveltebb béren kívüli juttatásokat egyesíti. A munkavállalók ugyanis 2011-ben 88 százalékban választották a melegétel-utalványt és 50 százalékban az üdülési csekket – írta meg az [origo].

Az új kártya 'zsebeit' külön-külön keretösszeggel töltheti fel a munkáltató. Szálláshely-szolgáltatásra évi maximum 225 ezer, melegételre 150 ezer, rekreációra 75 ezer forint tölthető, vagyis évente a SZÉP-kártyára összesen legfeljebb 450 ezer forint utalható adókedvezménnyel.

A szálláshelyeket kiemelte a szabályozás, ugyanis a szállodákban bármely zseb terhére lehet majd fizetni. A tevékenység kódjától (teáor-kód), amely a számlán is feltűnik, függ, hogy melyik zseb terhére fizet a szolgáltatások igénybe vevője.

Körtvélyessy szerint az állam számára azért előnyös a kártya, mert készpénzt vált ki. Egy jegybanki tanulmányra hivatkozva azt mondta, hogy ha Magyarországon a nyugat-európai átlagon lenne a bankkártya-használat (amelyhez a SZÉP-kártya is hasonlít), akkor 100 milliárd forintot lehetne megspórolni.

A SZÉP-kártya előnyének nevezte azt is, hogy fehéríti a gazdaságot, a turizmus értékesítésével növeli a GDP-t és munkahelyeket teremt, gyorsítja a szállásadók felé történő kifizetést. Még nem tudni mekkora a SZÉP-kártya piaca - mondta, de abból ki lehet indulni szerinte, hogy az üdülési csekkből 50, a ételutalványból (amely a hideg ételeket is magába foglalja) 200 milliárd fogyott tavaly.

Tóbiás János, a Danubius Hotels általános vezérigazgató-helyettese szerint a cégek azért járnak jól, mert az üdülési csekkhez és a melegétel-utalványhoz képest kisebb adminisztrációval jár, például 5 évre érvényes a K&H kártya, vagyis nem kell havonta kiosztani, mint az utalványokat. Emellett a szolgáltatóhelyi jutalék az üdülési csekk 6 százalékával ellentétben csak 1,5 százalék, vagyis a cégek számára olcsóbb is lesz.

Tóbiás ugyanakkor pontosításokat is kért. Szerinte a rekreációs zsebet össze kell hangolni a még működő egészségkártyával, meg kell oldani még azt is, hogy az egyes kibocsátók kártyáit a többi kibocsátó leolvasó készüléke is elfogadja, illetve tisztázni kell, hogy a szállodák miként ellenőrizhetik, hogy van-e elég fedezet a kártyán.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.